Kuvaaja Visa Rauste

Suomen ensimmäinen ohotanlokki (Larus schistisagus) havaittiin tänään Espoossa suljetulla Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella. Suurharvinaisuus on havaittu vain kolme kertaa aikaisemmin koko Euroopassa.

Ämmässuolla on tehty säännöllisiä lokkilaskentoja yli kymmenen vuotta. Ohotanlokin löysivätkin kokeneet lokkilaskijat Antero Lindholm, Annika Forsten ja Visa Rauste. Päivän aikana sadat muut lintuharrastajat näkivät harvinaisen lokin suljetun alueen aitojen ulkopuolelta sekä myöhemmin iltapäivällä Kirkkonummen Vitträskillä, jonne ohotanlokki jäi yöpymään satojen muiden lokkien mukana.

Kuvaaja: Visa Rauste

Ohotanlokki muistuttaa merilokkia, mutta on hieman pienempi ja vaaleaselkäisempi. Se pesii Itä-Aasiassa Siperiasta Pohjois-Japaniin sekä harvinaisena Alaskassa. Euroopassa laji on suurharvinaisuus. Euroopan ensihavainto tehtiin marraskuussa 2008 Liettuassa, ja sama lintu nähtiin seuraavan keväänä Latviassa. Toissa talvena laji nähtiin Englannissa ja viime keväänä Islannissa.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Ennen kuin rariteettikomitea tekee päätöksensä tästä havainnosta, komitea tutkii sitä vielä huolellisesti ja pyytää arvioita kansainvälisiltä asiantuntijoilta.

Tähän mennessä Suomessa on havaittu 468 luonnonvaraista lintulajia. Viime vuonna Suomessa havaittiin kaksi uutta lintulajia: kyläpöllönen ja hietakurki. Havaintoa kaukasianuunilinnusta tämän vuoden toukokuussa rariteettikomitea ei ole vielä tarkastanut.

Birdlife Suomi:  3.11.2012

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.