Ilmatieteen laitoksen maanantaina 5. marraskuuta tekemän ennusteen mukaan tiistain vastaisena yönä ja tiistaiaamuna lunta sataa monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Ajokeli voi olla paikoin jopa erittäin huono.

Suomeen saapuu maanantai-iltana etelästä syvenevä matalapaine, johon liittyy runsaita sateita sekä melko voimakasta koillistuulta. Sade alkaa maan eteläosassa vetenä tai räntänä, mutta muuttuu tiistain vastaisena yönä monin paikoin lumeksi. Tiistaiaamuna lunta tai räntää sataa monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Liukkaudesta ja lumisateista johtuen ajokeli voi muuttua paikoin jopa erittäin huonoksi. Autoilijoiden on syytä varautua huonoon ajokeliin tiistaiaamun liikenteessä. Tiistain aikana lumisateet ja tuulet vähitellen heikkenevät ja leviävät myös maan pohjoisosaan.

Länsirannikon tuntumassa sateet jäävät melko vähäisiksi. Lunta kertynee tiistai-iltaan mennessä etelärannikolle 0 – 10 cm, muualla maan etelä- ja keskiosaan enimmäkseen 5 – 15 cm. Sademääriin ja runsaimpien sateiden sijaintiin liittyy kuitenkin epävarmuuksia. Lisäksi lämpötila on hyvin lähellä nollaa, joten sateen olomuodon ennustaminen on vaikeaa.

Matalapaineen myötä myös tuuli voimistuu ja Suomenlahdella idän ja koillisen välinen tuuli voi tiistain vastaisena yönä kovaksi. Myös maa-alueilla tuuli on yöllä ja aamulla navakkaa. Päivän mittaan tuuli kuitenkin jo heikkenee.

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Marraskuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/marraskuu

Lumitilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.