Tulipaloissa on ennakkotietojen mukaan kuollut lokakuun loppuun mennessä 63 ihmistä. Heistä 7 menehtyi lokakuun aikana. Tiedot perustuvat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön seurantaan. Palokuolemia on 13 enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. SPEK muistuttaa, että monet talvivaatteet ovat palonarkoja ja ne on pidettävä kaukana elävästä tulesta. Lokakuussa menehtyi yksi henkilö, kun hänen talvitakkinsa syttyi palamaan.

Tulipaloissa on ennakkotietojen mukaan kuollut lokakuun loppuun mennessä 63 ihmistä. Heistä 7 menehtyi lokakuun aikana. SPEKin seurannan mukaan tämän vuoden palokuolleista 48 on miehiä, ja kahden sukupuoli ei ilmene mediatiedoista. Tänä vuonna palokuolemia on 13 enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Talvivaatteet ja elävä tuli ovat vaarallinen yhdistelmä

Talven kynnyksellä SPEK muistuttaa, että monet talvivaatteet valmistetaan helposti palamaan syttyvistä tekstiileistä. Erityisesti synteettiset tekstiilit ovat palonarkoja. Tupakointi tai elävä tuli voivat saada palonaran tekstiilin nopeasti palamaan. Lokakuussa tapahtui yksi kuolemantapaus, jossa tupakansytytin sytytti uhrin talvitakin tuleen ja henkilö menehtyi saamiinsa vammoihin.

– Ainoastaan lasten yöasujen palo-ominaisuuksiin liittyvät vaatimukset on standardoitu. Kaikki luonnonkuidut eivät ole paloturvallisia, eivätkä kaikki tekokuidut ole palovaarallisia, SPEKin turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino kertoo. – Yleisesti voidaan todeta, että mitä tukevampi kangas, sitä hitaammin se syttyy ja palaa. Kevyt ja nukkapintainen tekstiili on aina herkempi syttymään kuin vastaava sileäpintainen tuote.

Jos vaatteet syttyvät palamaan, kasvot täytyy suojata, koska tuli nousee ylöspäin. Henkilö on saatava maahan makaamaan. Sammutus tehdään tukahduttamalla, päästä jalkoihin edeten.

Tiedot perustuvat sekä SPEKin mediaseurantaan että viranomaisten PRONTO-tietokantaan. SPEK seuraa palokuolemien määrää tiedotusvälineiden uutisista. Tämä antaa järjestölle tapauskohtaista tietoa, jota sillä ei olisi muuten käytettävissään. Tilastointia on tehty vuodesta 1999 alkaen, ja se on usein vastannut hyvin viranomaisten PRONTO-tilastointia.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.