Helsingin poliisille on ilmoitettu tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä yli 6800 taskuvarkautta, mikä on noin 100 rikosilmoitusta enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Eniten nousua on ravintoloissa yöaikaan tapahtuneissa taskuvarkauksissa, joita on tapahtunut lokakuun loppuun mennessä lähes 450 kpl enemmän kuin vuonna 2011 vastaavana ajankohtana.

Nousua on myös raitiovaunuissa tapahtuneissa taskuvarkauksissa, joita on tapahtunut 160 kpl enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2011. Ulkoalueilla ja yksityisasunnoissa tapahtuneissa taskuvarkauksissa on tapahtunut laskua. Viime vuosina taskuvarkauksien määrä on selkeästi noussut pikkujouluaikaan ravintoloissa.

Taskuvarkauksien määrän nousu selittyy pääosin keskustan ravintoloissa viikonloppuisin yöaikaan tapahtuneilla anastustapauksilla, joissa uhrilta anastetaan lompakko tai matkapuhelin huomaamatta. Tyypillisesti tekijät toimivat ryhmissä ja pyrkivät urkkimaan pankkikortin tunnusluvun tietoonsa asiakkaan suorittaessa maksua, minkä jälkeen lompakko kortteineen anastetaan ruuhkaisessa tilanteessa tai kiinnittämällä uhrin huomio toisaalle. Tekijät saattavat myös yhdessä aiheuttaa tahallaan ruuhkan uhrin ympärille.

Raitiovaunuissa tulee varoa ruuhkaisia tilanteita. Ryhmässä toimivat varkaat tekevät monesti yhdessä tahallaan ruuhkan raitiovaunun oviaukolla tai sisällä, jolloin yksi tekijä anastaa omaisuuden muiden tekijöiden kiinnittäessä uhrin huomion ja suojatessa toimintaa ulkopuolisten katseilta.

Ravintolan asiakkaita kehotetaan suojaamaan kädellä tunnusluvun näppäily ulkopuolisten katseilta ja säilyttämään lompakko ja maksukortit huolellisesti esimerkiksi housujen etutaskussa tai käsilaukun sisällä suljetussa taskussa. Lisäksi tulisi kiinnittää huomiota maksukorttien käteisnostojen turvarajoihin ja pitää ne mahdollisimman matalina.

Poliisi seuraa anniskeluravintoloissa yöaikaan tapahtuvien taskuvarkauksien tekopaikkoja ravintolakohtaisesti ja informoi kuukausittain ravintoloiden edustajia rikosten määristä. Poliisi on järjestänyt tämän vuoden maaliskuussa ravintoloiden edustajille infotilaisuuden taskuvarkauksista ja niiden ennaltaehkäisystä. Uusi vastaavanlainen infotilaisuus pidetään tällä viikolla.

Mikäli uhri huomaa joutuneensa rikoksen kohteeksi, kannattaa sulkea maksukortit ja ilmoittaa asiasta poliisille mahdollisimman pian. Poliisille ilmoituksen voi tehdä henkilökohtaisesti lähimmällä poliisiasemalla käyden tai verkkopankkitunnuksilla Internetissä osoitteessa www.poliisi.fi / sähköinen rikosilmoitus. Tutkinnan jouduttamiseksi ilmoituksessa on hyvä mainita anastetun kortin nimi ja sen myöntäjä.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi