Teksti: Aila Rajamäki

Tampereella todettiin viime kesänä neljän päiväkotilapsen sairastuneen Yersinia pseudotuberculosis –bakteerin aiheuttamaan tulehdukseen. Sairastuneet lapset olivat eri perheistä, mutta kaikki asuivat samalla seudulla. Yhdistäväksi tekijäksi osoittautui päiväkotiruokailu.

Tampereen kaupungin elintarvikevalvonta selvitti epidemian laajuuden ja mahdollisen aiheuttajan. Päiväkotiin tulleet elintarvikkeiden raaka-aineet kartoitettiin ja niistä valittiin mahdollisen yersiniariskin omaavat elintarvikkeet porkkana ja kaali, jotka asetettiin väliaikaiseen käyttökieltoon. Selvityksessä jäljitettiin kaikki porkkana- ja kaalierät ja otettiin yersinianäytteet. Osa tuotteista oli ulkomaista alkuperää, eikä näytteitä kaikilta osin saatu. Selvitykseen osallistuivat myös muiden kuntien valvontaviranomaiset tekemällä tarkastuksia ja ottamalla näytteitä.

Epidemian selvittämiseksi laadittiin sähköinen kyselylomake päiväkotilasten vanhemmille. 6044 lähetetystä lomakkeesta palautui 1993 eli noin 33 prosenttia. Vastausten perusteella 99 henkilöä oli sairastunut yersinian kaltaisiin oireisiin.

Yersiniavasta-aineet tutkittiin 19 lapselta. Kaikki vasta-ainetutkimukset olivat negatiivisia. Ulosteviljely otettiin yhdeksältä lapselta. Myös ulosteviljelynäytteet olivat negatiivisia.

– Varmuutta yersiniaan sairastumisesta ei saatu muiden kuin neljän lapsen osalta. Yersiniaepidemian aiheuttajaa ei myöskään pystytty osoittamaan. Koska epidemiaselvitys toteutettiin useita viikkoja sairastumisten jälkeen, ei ollut mahdollista saada enää yksityiskohtaisia tietoja lasten päiväkotiruokailuista. Samaan ajankohtaan ajoittui myös muita vatsatautiepidemioita eri päiväkodeissa, vs. kaupungineläinlääkäri Outi Lepistö sanoo.

Lepistön mukaan mahdollisena aiheuttajana pidetään päiväkotiruokailun yhteydessä nautittuja kasviksia, mahdollisesti porkkanaa. Yersinia pseudotuberculosis on viime vuosina aiheuttanut Suomessa useita elintarvikevälitteisiä epidemioita koulu- ja työpaikkaruokailun välityksellä. Sairastuneita epidemioissa on ollut muutamista jopa satoihin. Yleisin aiheuttaja on ollut porkkana eri muodoissa. Erityisesti ns. ylivuotisen multaporkkanan käsittely aiheuttaa mahdollisen kontaminaatiolähteen pestyjen, paloiteltujen tai raastetun porkkanan kautta. Myös pesemättömien kasvisten käsittely keittiötiloissa voi aiheuttaa saastumisen yersinialla. Yersinia säilyy myös viileässä lämpötilassa sekä vakuumipakkauksissa ja kestää pakastusta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.