Verottajan tehovalvonnassa on paljastunut ensimmäisiä veronumerohuijauksia. Osassa tapauksia numeroita ei ole tarkastettu, mutta myös henkilötunnisteiden väärentämiseen on törmätty.

Verottaja on tehnyt tämän viikon aikana tehokäyntejä rakennustyömailla selvittääkseen mm. veronumeroiden käyttöönottoa sekä antaa niihin liittyvää neuvontaa. Syyskuun jälkeen aloitetuilla työmailla veronumero tulee jo olla näkyvissä kunkin työntekijän omassa kuvallisessa tunnistekortissa. Vanhoilla työmailla siirtymäaikaa on maaliskuun alkuun asti.

Pääkaupunkiseudulla tarkastuksia on tehty kaikissa kolmessa suurkaupungissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.  Ylen haastattelema Verohallinnon ylitarkastaja Pekka Muinonen myöntää, että tarkastukset ovat paljastaneet epäselvyyksiä veronumeroiden käytössä.
– Veronumeroita ei kenties aivan kaikilla työmailla ole vielä käytössä tai veronumeroita ei ole tarkistettu. Meillä on tiedossa jopa yksi epäily, jossa henkilötunniste ja veronumero olisi väärennetty, Muinonen toteaa.
Veronumeron väärinkäyttöön on paljastunut olevan erilaisia mahdollisuuksia.
– Kenties käytetään väärin tätä vero.fi:ssä olevaa tarkistusmenettelyä tai sitten on nähty jonkun toisen ihmisen henkilötunnus ja veronumero, jotka on yhdistetty väärään nimeen, Muinonen luettelee.
Hänen mukaansa yritykset suhtautuvat uuteen käytäntöön kuitenkin suurimmaksi osaksi myönteisesti.
– Suuret yritykset ovat lähteneet jo etuajassa ottamaan huomioon tulevan lainsäädännön. Tässäkin tapauksessa, jossa väärennystä epäillään, päätoteuttaja ja tilaaja huomasi asian ja kysyi siitä Verohallinnolta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.