Ensimmäisestä EU-laajuisesta päästöoikeuksien huutokaupasta kertyi jäsenvaltioille tuloja yhteensä 34 miljoonaa euroa. Suomen osuus huutokaupatusta päästöoikeusmäärästä oli 179 000 päästöoikeutta ja huutokauppatulot näin ollen noin 1,5 miljoonaa euroa. Päästöoikeuksien huutokauppa korvaa kaudella 2013-2020 päästöoikeuksien ilmaiseksi jakamista päästökauppaan kuuluville laitoksille.

Jäsenmaiden ensimmäinen yhteinen EU:n päästökauppajärjestelmään liittyvä päästöoikeuksien huutokauppa järjestettiin onnistuneesti eilen tiistaina 13.11. Päästöoikeuden hinnaksi huutokaupassa muodostui 8,49 euroa. Myynnissä oli 11 jäsenvaltion päästöoikeuksia yhteensä 4,03 miljoonaa. Päästöoikeuksien kysytty määrä ylitti huutokaupassa tarjolla olleen määrän 1,7-kertaisesti.

”Huutokaupat ovat keskeinen osa EU:n uudistuvaa päästökauppajärjestelmää, jossa ilmaisjaon osuus pienenee vuosikymmenen loppua kohti. On siksikin rohkaisevaa nähdä, että ensimmäinen unionin laajuinen huutokauppa toteutettiin onnistuneesti. Huutokaupoista lähivuosina saatavat tulot riippuvat paljolti EU:ssa tehtävistä päätöksistä koskien muun muassa huutokaupattavien päästöoikeuksien määrän jaksottamista”, ylijohtaja Riku Huttunen toteaa

Päästökauppakauden 2008 – 2012 päästöoikeuksien huutokauppoja järjestetään vuoden 2012 ajan aina tiistaisin ja torstaisin klo 13 – 15 (CET). Lentoliikenteen päästöoikeuksien huutokauppa käynnistyy 21.11. ja niitä järjestetään loppuvuoden ajan pääsääntöisesti keskiviikkoisin klo 13 – 15 (CET). Energiamarkkinavirasto toimii Suomen huutokaupanpitäjänä eli se vastaa Suomen päästöoikeusosuuden huutokauppaamisesta, vastaanottaa huutokaupasta saatavat tulot ja ohjaa ne eteenpäin valtiolle. EU:n huutokaupat toteuttaa saksalainen EEX-pörssi.

Energiamarkkinavirasto julkaisee tiedot toteutuneista huutokaupoista kotisivuillaan osoitteessa : Päästöoikeuksien huutokauppa

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.