MTK:n ja SLC:n kampanja 14.11.2012 kymmenellä paikkakunnalla nosti esiin viljelijän heikon aseman Suomen ruokamarkkinoilla. Viljelijät vaativat reilumpaa tuottajahintaa ja tasapuolisuutta ruokamarkkinoille sekä avoimuutta hinnoitteluun.

Maatalouden tuotantokustannukset ovat nousseet viime vuodet nopeammin kuin viljelijöiden tuotteistaan saamat hinnat. Kustannusnousun takana on energian, lannoitteiden ja rehujen kallistuminen kasvavan maailmanlaajuisen kysynnän vuoksi. Tämä hintakehitys on pitänyt maatalouden kannattavuuden matalana koko 2000-luvun ajan.

Samaan aikaan maataloustuottajan osuus ruuan kuluttajahinnasta on pienentynyt ja entistä suurempi osuus hinnasta on jäänyt kaupalle sekä teollisuudelle. Tuottajien neuvotteluasema elintarvikeketjussa on mitätön. Myös tuotantopanosmarkkinat ovat elintarvikekaupan tavoin keskittyneet viime vuosina entistä enemmän muutamalle suurelle toimijalle, mikä on pienentänyt viljelijän neuvottelumahdollisuuksia.

Viljelijöiden markkina-aseman parantamiseksi tarvitaan uutta lainsäädäntöä, lisää avoimuutta hinnoitteluun, viljelijöille tasapuolisia yhteistyömahdollisuuksia markkinoilla sekä ruoka-asiamiestä valvomaan ruokamarkkinoiden toimivuutta.

Pääkaupunkiseudulla tapahtuma järjestettiin 14.11. klo 11 Narinkkatorilla, Kampissa. Paikalla oli viljelijöitä eri tuotannonaloilta vastaamassa toimittajien kysymyksiin. Lisäksi paikalla olivat MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja SLC:n valtuuskunnan puheenjohtaja Stefan Thölix.

Narinkkatorilla myydyt tuotteet (1 tuote/talous):
• Porsaan palapaisti lavasta 500 g, 80 snt/kpl  (tuottajahinta 1,58 eur/kg, keskihinta vähittäiskaupoissa 8,23 eur/kg).
• Naudanpaisti 3,11 eur/kg (tuottajahinta 3,11 eur/kg, keskihinta vähittäiskaupoissa n. 15,31 eur/kg).
• Kananmunat 6 kpl rasia: 35 snt/kpl (tuottajahinta 1,06 eur/kg, keskihinta vähittäiskaupoissa 3,71 eur/kg).
• Peruna 1 kg: 10 snt/kpl (tuottajahinta 0,12 eur/kg, keskihinta vähittäiskaupoissa 0,75 eur/kg).
• Ruisleipä 450 g: 10 snt/kpl (tuottajahinta 0,20 eur/kg, keskihinta vähittäiskaupoissa 4,57 eur/kg)

Kampanja järjestettiin samaan aikaan myös Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Seinäjoella, Tampereella ja Ylivieskassa. Tuotteet ja niiden määrät vaihtelevat paikkakunnittain.

Tapahtuman verkkosivuilta www.mtk.fi/epareilua löytyvät linkit alueellisiin tapahtumiin. Lisäksi sivuilla on kuvia ja tilastograafeja maatalouden kannattavuuden ja tuotantopanosten hintakehityksestä sekä ruoan hinnan jakautumisesta elintarvikeketjussa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.