Afganistanilaiset turvapaikanhakijat ovat olleet nälkälakossa Helsingissä 10.9.2012 lähtien. Nälkälakossa olevat kaksi miestä vastustavat maahanmuuttoviraston antamia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Päätöksissään maahanmuuttovirasto katsoo, että Afganistan on riittävän turvallinen miesten palauttamiseksi. Miehet ovat valittaneet päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Turvapaikanhakijat ovat tutkimusten mukaan hyvin haavoittuvassa asemassa. Suomesta on erittäin vaikeaa saada turvapaikkaa. Pelko palauttamisesta maahan, josta on paennut vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja tieto heikoista mahdollisuuksista turvapaikkaan aiheuttavat ahdistusta ja mielenterveyden ongelmia.

Turvapaikkajärjestelmän tarkoituksena on tarjota viimekätistä suojaa ihmisille, jotka eivät voi palata kotimaahansa.

Olemme huolestuneita kansainvälistä suojelua tarvitsevien ihmisten kohtelusta ja palautuskieltosäännön (non-refoulement) kunniottamisesta Suomessa. Turvapaikanhakijoiden oikeusturvan varmistamiseksi tulee kansainvälisen suojelun tiukka tulkinta arvioida Suomessa uudelleen.

Muita kannanottoja aiheesta:

Vasemmistonuorten ja Vihreiden nuorten kannanotto 21.9.2012

Torikokous-aktiivien adressi 25.10.2012

Pappien kannanotto 2.10.2012

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.