Työmarkkinakeskusjärjestöt pääsivät tänään sopuun ensi vuoden työeläkemaksuista. Maksu pysyy ennallaan. Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin pitää hyvänä, että sopu saavutettiin, mutta tulevissa ratkaisuissa hän toivoo nuorten sukupolvien parempaa huomioimista.

Selinin muistuttaa, että eläkkeistä puhuttaessa perspektiivin tulee olla vuosien sijaan vuosikymmenissä.

– Olisin pitänyt parempana, että neuvottelupöydässä sovitaan maksuista useammalle vuodelle yhdellä kerralla. Pidemmän aikavälin ratkaisut takaavat, että myös lapsemme ja lapsenlapsemme nauttivat ihmisarvoisista eläkepäivistä.

Palkansaajapuoli on Selinin mielestä eläkekysymyksissä yhtenäinen: rahoitus on taattava pitkällä aikavälillä.

– Palkansaajapuoli olisi ollut valmis korottamaan eläkemaksuja sosiaalitupossa sovitulla tavalla.  Lykkäys ei ole katastrofi, mutta olen huolissani työnantajien halusta tarkastella eläkkeitä niin lyhytnäköisesti. Ilman maksujen korotusta emme voi turvata nuorten tulevien eläkkeiden tasoa, Selin sanoo.

Sosiaalitupon mukaan eläkemaksuja olisi pitänyt korottaa ensi vuonna 0,4 prosenttiyksikköä. Nyt korotusta päätettiin lykätä, koska työkyvyttömyyseläkkeitä varten kerättyä puskuriin oli kertynyt odotettua enemmän varoja.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.