Kirkosta eroaminen kiihtyy loppuvuonna kirkollisveron vuoksi. Päivittäin eroaa jo kaksinkertainen määrä verrattuna alkuvuoteen. Noin 260 henkilöä jätti kirkon jäsenyyden keskiviikkona 14.11. Eroakirkosta.fi -palvelu sai palautetta 58 eroajalta, joista 74 prosenttia ilmaisi erosyyksi rahan.

Kirkosta eroaminen kiihtyy ensin marraskuun loppuun asti, koska verokortti tehdään kirkkoon kuulumisen perusteella marraskuun lopussa. Tämän jälkeen eroaminen kiihtyy joulukuun lopussa. Vuoden viimeinen päivä on aktiivisin eroamispäivä. Vuoden 2010 ja 2011 viimeisenä päivänä erosi yli 1300 henkilöä.

– Kirkosta eroaminen kiihtyy nopeasti loppuvuonna. Eroamalla tämän vuoden puolella välttää seuraavan vuoden kirkollisveron, toteaa tiedottaja Heikki Orsila. Pahinta kirkolle ei kuitenkaan ole se, että jäseniä lähtee kirkosta, vaan kirkon hengelliseen sanomaan uskoo vain 30 prosenttia kansasta.

Evankelis-luterilainen kirkko ennustaa kirkollisveron kasvavan vuonna 2013 keskimäärin noin kaksi prosenttia. Yhteisöveron kirkko ennustaa kasvavan noin 2,5 prosenttia.

– Yleisin syy kirkosta eroamiseen on raha. Nouseva kirkollisvero voi saada monet eroamaan, arvelee Orsila. Myös YLE veron vaikutus on näkynyt palautteissa.

Alle 30-vuotiaiden osuus eroajista laskee loppuvuonna kun heitä enemmän tienaavat vanhemmat henkilöt eroavat. Tammi-syyskuussa eroavista 60 prosenttia on alle 30-vuotiaita, kun taas loka-joulukuussa eroavista vain 40 prosenttia. Eroajista 10 prosenttia eroaa ollessaan 18-vuotias. Näistä 40 prosenttia eroaa kuukauden sisällä siitä, kun täyttää 18 vuotta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.