Suomessakin luovuttava elintarvikkeiden valmisteveroista ja sokeriveroaikeista

Tanskan hallitus päätti luopua elintarvikkeiden vuoden voimassa olleesta rasvaverosta ja suunnitellusta sokeriverosta. Tanskassa havaittiin, että verot eivät vaikuta ihmisten valintoihin. Sen sijaan verojen hallinnointi tuli valtiolle ja yrityksille kalliiksi. Verot myös lisäsivät elintarvikkeiden ostamista naapurimaista.

”Tanskalaiset olivat rohkeita poistaessaan epäonnistuneiksi osoittautuneet verot. Myös Suomessa elintarvikkeiden valmisteverotus on ollut ongelmallista. Siksi makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomaveroista sekä aikeista asettaa sokerivero on meilläkin luovuttava”, toteaa ETL:n johtaja Marleena Tanhuanpää.

 

Suomessa voimassa olevat makeis-, jäätelö ja virvoitusjuomaverot kohdentuvat tuotteisiin epäloogisesti ja vääristävät kilpailua. Niillä ei myöskään ole ollut toivottua kulutusta ohjaavaa vaikutusta. Sokeriverotyöryhmän heinäkuussa esittämissä kaikissa veromalleissa ongelmat jatkuisivat. Sokerivero lisäisi myös harmaatuontia.

”Veropäätöksiä tehtäessä on huomioitava kokonaisvaikutukset. Verokertymä ei välttämättä kata menetyksiä, joita yritysten toimintaedellytysten ja työllisyyden heikkenemisestä aiheutuu.”

Elintarviketeollisuus tukee kuluttajien hyvinvointia

Elintarviketeollisuus tarjoaa laajan valikoiman maistuvia tuotteita erilaisiin kulutustilanteisiin. Terveellisyys huomioidaan tuotekehityksessä ja tuotteiden ominaisuuksista kerrotaan kattavasti. Lisäksi yritykset tarjoavat asiantuntijoille ja kuluttajille ravitsemustietoa useiden arvostettujen yhdistysten kautta.

Tanhuanpää muistuttaa, että suurennuslasin alle joutuneet yksittäiset elintarvikkeet eivät ole epäterveellisiä, kun ruokailu- ja liikuntatottumukset ovat tasapainossa.

”Verotuksen sijaan suomalaiset on saatava liikkumaan enemmän. Myös ruuan ja hyvinvoinnin yhteydestä on kerrottava uusin innostavin keinoin.”

Elintarviketeollisuus on Suomen neljänneksi suurin teollisuudenala. Elintarviketeollisuudessa työskentelee 32 500 henkeä. Alan tuotannon bruttoarvo on 11,3 miljardia euroa ja jalostusarvo 2,5 miljardia euroa. Koko elintarvikeketju työllistää Suomessa noin 300 000 henkeä eli noin 12 prosenttia työllisestä työvoimasta. Elintarvikeviennin arvo on 1,6 miljardia euroa ja tuonnin 4,0 miljardia euroa.

Elintarviketeollisuusliitto on elintarviketeollisuuden elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö, joka luo Suomessa toimivalle elintarviketeollisuudelle kilpailukykyiset toimintaedellytykset. Liiton noin 300 jäsenyritystä ja kaksi järjestöjäsentä edustavat elintarviketeollisuutta kattavasti.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.