Eduskunnan suuri valiokunta kuuli keskiviikkona 21. marraskuuta pääministeri Jyrki Kataista (kok.) sekä Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbia (kok.) loppuviikon Eurooppa-neuvostosta, jonka pääaihe on EU:n monivuotiset rahoituskehykset 2014–2020.

Pääministeri Katainen kertoi valiokunnalle, että torstaiaamuna alkavaa Eurooppa-neuvoston kokousta on varauduttu jatkamaan sunnuntaihin 25.11. asti rahoituskehyssovun aikaansaamiseksi. Katainen arvioi, että yleisellä tasolla halu ratkaisun saavuttamiseksi vaikuttaa aiempaa paremmalta. Valiokunnan keskustelussa todettiin, että päätökset uudesta kehyskaudesta olisi tärkeä saada aikaiseksi mahdollisimman nopeasti ja että viivästykset asiassa aiheuttaisivat myös ylimääräisiä kustannuksia.

Rahoituskehysten osalta Suomen pääsialliset tavoitteet ovat kehysten kurinalainen kokonaistaso, maaseudun kehittämisrahoituksen sekä Itä- ja Pohjois-Suomen erityisrahoituksen turvaaminen. Suuri valiokunta hyväksyi Suomen neuvottelutavoitteita koskevan lausunnon perjantaina 16. marraskuuta (SuVL 3/2012).

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) antoi lisäksi valiokunnalle selvityksen tulevasta ulkoasiainneuvoston kokouksesta. Neuvostossa käsitellään kauppa-asioita. Stubbin mukaan tarkoituksena on muun muassa hyväksyä esitys neuvotteluiden aloittamisesta EU:n ja Japanin välisen vapaakauppasopimuksen aikaansaamiseksi.

Suuri valiokunta kokoontuu seuraavan kerran perjantaina 23. marraskuuta. Kokouksessa valiokunta muun muassa kuulee valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) selvityksen euroryhmästä, joka kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 26. marraskuuta.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi