Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on Pirkanmaan ja Keski-Suomen kauppakamarien hakemuksesta päättänyt, että loppiaisena tammikuun 6 päivänä 2013 Pirkanmaan ja Keski-Suomen vähittäiskaupat ja tavaratalot voivat olla avoinna kello 12.00 ja 21.00 välisenä aikana seuraavasti:

Aukiolo rajoittuu Tampereella alueelle Hämeenpuisto – Tampereen valtatie – Vuolteenkatu – Kalevantie – Viinikankatu – Kalevan puistotie – Pohjolankatu – Naistenlahdenkatu – Lapintie – Satakunnankatu ja Jyväskylässä alueelle Yliopistonkatu – Vaasankatu – Hannikaisenkatu – Kalevankatu.

Matkailullisilla perusteilla Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on lisäksi myöntänyt vastaavan luvan Tampereen Hervannan kaupunginosassa: Hervannan valtaväylä – Opiskelijankatu – Insinöörinkatu – Teekkarinkatu rajoittuvalla alueelle ja muualla Pirkanmaalla Nokian kaupungissaNuijamiestentien kauppakeskuksessa ja Kolmenkulmassa sekä Lempäälän kunnassaIdeaparkissa Pirkkalan kunnassa Naistenmatkantie-Pakkalantie- Eskolantie–Pyhäjärventie rajoittuvalla alueella sekä Ylöjärven kaupungissa Kauppakeskus Elossa.

Keski-Suomessa Jämsässä alueelle Jämsänjoki – Siltakatu – Puukilankatu – Punalantie – Piispasentie – Aaronkuja – Lukkoilantie – Tippakuja – Jämsänjoki, Laukaassa Laukaan kirkonkylään ja Muuramen kunnassa Muuramejoki – Muuramentie – Mikkolantie ja siitä joelle rajoittuvalla alueelle.

Päätöksissä aluehallintovirasto toteaa muun muassa, että loppiaisena on odotettavissa matkailun aiheuttamaa kulutuskysynnän kasvua, ja siten erityisiä syitä poikkeuslupien myöntämiselle. Alueilla tai niiden välittömässä tuntumassa, joille poikkeuslupa on myönnetty, sijaitsee valtaosa Pirkanmaan ja Keski-Suomen hotelleista, kylpylöistä tai hiihtokeskuksista. Laajempaa tarvetta aukiololuville kyseisissä maakunnissa aluehallintovirasto ei esitetyn selvityksen perusteella ole nähnyt.

Kaupat kiinni pohjalaismaakunnissa

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan kauppakamarit hakivat myös aukiololupaa toimialueelleen.Aluehallintovirasto hylkäsi hakemuksen. Aluehallintoviraston perustelee hakemuksen hylkäämistä sillä, että alueen matkailuvirroista ei ole esitetty sellaista selvitystä, jonka perusteella lain edellyttämät erityiset syyt täyttyisivät. Ratkaisuissaan aluehallintovirasto on erityisesti huomioinut eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätöksen 16.10.2012. kauppojen aukioloaikaa koskevien lupapäätösten oikeudellisista edellytyksistä.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.