Ammattiliitto Pron edustajisto valitsi liitolle hallituksen ja puheenjohtajiston seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. Liiton puheenjohtajana jatkaa Antti Rinne.

Kirkkonummen Majvikissä 23.–24.11. koolla oleva Ammattiliitto Pron edustajisto on valinnut liitolle hallituksen ja puheenjohtajiston seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Jatkokaudelle liiton puheenjohtajana valittu Antti Rinne korosti kiitospuheessaan Suomen vakavimpina uhkakuvana vientiteollisuuden käynnissä olevaa rapautumista. Teollisia työpaikkoja on hävinnyt nopeasti ilman että uutta työtä olisi syntymässä vastaavasti tilalle. Kysymys ei ole vain taloussuhdanteista, vaan syvällisemmästä muutoksesta.

Yksin teknologiateollisuudesta on vähentynyt vuodesta 2008 alkaen jo 27 000 työpaikkaa. Pidemmällä aikavälillä jatkunut paperiteollisuuden alasajo on edennyt syvemmälle ja uhkaa nyt myös siihen monin tavoin sidoksissa olevaa kemian alaa.

– Käsillä on koko nykyisen kaltaisen hyvinvointivaltion tulevaisuus. Jos tämä trendi jatkuu, ei palveluelinkeinoillakaan ole tulevaisuutta. Saati sitten, että valtiolla olisi veroeuroja, joilla maksaa julkisia palveluita, Rinne painottaa.

Rinteen mukaan Suomen hallituksen toimista on luettavissa, ettei tämän uhan merkitystä olla kunnolla sisäistetty. Teollisuuden tueksi tarvittaisiin kipeästi toimia, joilla mm. eliminoitaisiin tulevan rikkidirektiivin vaikutukset, turvattaisiin kohtuuhintaisen energian saanti, pidettäisiin logistiikkakustannukset kurissa sekä huolehdittaisiin pienten ja keskisuurten yritysten rahoituksen saatavuudesta. Lisäksi tavoitteiltaan kannatettavaa rahoitusalan parempaa sääntelyä ollaan ottamassa käyttöön liian aikaisin ja ilman riittävän laajaa kansainvälistä koalitiota.

– Näissä asioissa kantamme on työnantajapuolen kanssa pitkälti yhteinen. Jos poliitikot eivät pian herää, niin Suomi on vääjäämättömästi etenevän näivettymisen tiellä, Rinne toteaa.

Häiriköivältä EK:lta odotetaan puheiden lisäksi tekoja

Antti Rinne arvostelee kovin sanoin työnantajapuolen toimia suomalaisen sopimusyhteiskunnan romuttamiseksi. Vaikka yhtäällä puhutaan luottamuksen tärkeydestä, pyristellään toisaalla irti jo hyväksytyistä sopimuksesta. Irtisanoutumalla yksipuolisesti raamisopimuksen tärkeänä osana hyväksytystä kolmen päivän koulutusvapaasta EK petti sopimuskumppaneina sekä suomalaiset palkansaajat että maan hallituksen.

– Jos yksi sopimuskumppaneista on valmis nielemään tämän karvoineen, niin me emme ole. On ollut hämmentää seurata, kuinka Suomen talouden ollessa vakavien haasteiden edessä, EK on omalla häiriköinnillään valmis horjuttamaan vakautta ja yhteiskunnan myönteistä kehittämistä, Rinne sanoo.

EK:n väistynyt puheenjohtaja Ole Johansson tunnusti eilisessä jäähyväispuheessaan varovaisesti työantajaleirin vastuun luottamuksen horjumisessa.

– Puheita ei lasketa, vain teoilla on todellista merkitystä. Työnantajapuolen saldo on tältä osin nyt pahasti pakkasen puolella. Uudelta johdolta odotetaan pikaisesti konkreettisia toimia luottamuksen palauttamiseksi, Rinne painottaa.

Työmarkkinoilla on keskityttävä tekemiseen, ei spekulointiin

Ensi vuonna käytävästä sopimuskierroksesta Antti Rinne ennustaa vaikeaa. Viime päivien kannanotot niin työnantajien kuin palkansaajien leiristä ovat pohjustaneet keskustelua syksyllä tehtävien sopimusten muodosta.

– SAK vaati eilen, että raamia jatketaan entisin ehdoin. Ei ole mitään järkeä keskustella raamin jatkosta, kun vanhat asiatkin ovat vielä hoitamatta. Uusien avauksien sijaan myös keskusjärjestöjen olisi nyt viisainta keskittyä siihen, että nykyiset sopimukset ja jo kertaalleen sovitut asiat saadaan toteutettua, Rinne sanoo.

Palkansaajaliike keräsi viime sopimuskierroksella rivejään onnistuneesti yhteen. Kokemukset olivat hyviä.

– Yhteistyötä on syvennettävä entisestään. Tämä on ollut kehityssuuntana jo aiemmin, mutta syksyn tapahtumat ovat koulineet meitä ymmärtämään sen merkityksen entistä vahvemmin. Uskon, että käymme neuvotteluihin yhtenäisempänä kuin koskaan ja voimme saavuttaa näin tuloksia riippumatta siitä, mikä sopimuskierroksen muoto tulee olemaan, Rinne toteaa.

Hallitukseen paljon uutta näkemystä

Ammattiliitto Pron edustajisto valitsi kokouksessaan edustajiston puheenjohtajaksi  Jorma Malisen sekä varapuheenjohtajiksiUlla RannikonLeena Ojalan ja Tony Johanssonin.

Pron puheenjohtajan Antti Rinteen johtamaan hallitukseen valittiin yhteensä kaksikymmentä jäsentä. Paikat jakaantuvat tasan naisten ja miesten kesken. Hallitus uusiutui merkittävästi, sillä sen jäsenistä kaksitoista on uusia.

Valinnoissa on huomioitu eri sektoreiden jäsenmäärät suhteessa koko liiton jäsenmäärään sekä sopimusalojen ja alueiden välinen tasapaino.

Teollisuussektorilta hallitukseen valittiin Mika AhtiainenHannu HakalaPasi HeikkinenSari HeleniusPetri HiltunenPetri JokirantaTaru Mäkinen ja Merja Mäkiniemi.

Palvelusektorilta valituksi tulivat Heikki HelynenTimo JaakkolaMarkku Kaukanen,  Jaana Koskela ja Kristiina Lindroos.

Finanssisektoritaustaisia ovat Pirkka JunesTarja LehtoPäivi Palmu ja Riitta Suonpää.

Ict- ja viestintäsektorilta valittuja ovat Jussi HartikainenJuha Kivistö ja Mirjam Louhenkari.

Lisäksi hallitukselle valittiin kahdeksan varajäsentä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.