Päivittäiset ilmoitukset uusista irtisanomisista ja lomautuksista rokottavat asiantuntijoiden, esimiesten ja toimihenkilöiden työhyvinvointia. Ylimitoitetut tavoitteet työssä yhdistettynä epävarmuuteen työn jatkuvuudesta tekevät työpäivistä uuvuttavia.

Ammattiliitto Pron edustajisto kokoontui Kirkkonummella Majvikissa 23. – 24.marraskuuta 2012 ja oli erittäin huolissaan ihmisten jaksamisesta työpaikoilla, työllisyystilanteesta ja työnantajien asenteesta mitätöidä sovittuja sopimuksia.

Edustajisto vaati, että kolmen päivän koulutusvapaa pitää toteuttaa. Henkilöstön säännöllinen kouluttaminen selviytymään kasvaneista työpaineista on työnantajien edun mukaista ja lisää myös tuottavuutta.

Pron edustajisto koostuu sadasta teollisuuden, palvelujen, finanssi- sekä ict- ja viestintäalojen asiantuntijasta ympäri Suomea. Edustajisto arvosteli työnantajien taloudellisiin ja tuotannollisiin perusteisiin verhottuja yt-neuvotteluja. Lähitulevaisuuden epävarmuus työpaikoilla kaadetaan yksinomaan henkilöstön harteille, ja se ”rassaa” työmotivaatiota.

Ammattiliitto Pron edustajisto oli huolissaan hyvinvointiyhteiskuntamme rahoituspohjan rapautumisesta ja teollisten työpaikkojen rajusta vähenemisestä. Yksinomaan vientiteollisuudesta on kymmenessä vuodessa lopetettu 140 000 työpaikkaa. Työkyvyttömyyseläkkeellä on 270 000 ihmistä, joista 100 000 alle 35-vuotiasta. Joka päivä jää eläkkeelle neljä ihmistä, joista kolme mielenterveysongelmien vuoksi.

Edustajiston mielestä muun muassa rahoituspohjan tervehdyttäjäksi toivottu työurien pidentäminen ei ratkea työnantajien vaatimalla vanhuuseläkeiän nostolla, kun jo kolmekymppisiä syrjäytyy työelämän kiristyneissä paineissa työkyvyttömyyseläkkeelle. Nuorten työpahoinvointiin on oikeasti puututtava, jotta hyvinvointiyhteiskunnallamme on tulevaisuus.

Työnantajilla ja palkansaajilla on paljon yhteisiä tavoitteita elinkeinopolitiikan kääntämisessä yritystoimintaa ja työllisyyttä tukevaksi. Yhteistyö rakentuu yksinomaan osapuolten luottamukselle. Ammattiliitto Prolla ei ole luottamusta työnantajaleiriin ennen kuin jo aikaisemmin sovituista sopimuksista pidetään kiinni.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.