Kierrätyslasipullo on tullut kuluvan vuoden aikana mukaan Suomen Palautuspakkaus Oy:n hallinnoimiin kierrätysjärjestelmiin. Aikaisemmin Alkon järjestelmään kuuluneet kierrätyslasipullot voi nykyisin palauttaa samaan automaattiin kuin muutkin pantilliset juomapakkaukset. Uudistuksen myötä Palpan hallinnoima verkosto on laajentunut sadoista tuhansiin palautuspisteisiin. Laajentuneen palautusverkoston ansiosta juomapakkausten kierrättäminen on kuluttajalle entistäkin helpompaa.

Palpan syksyllä 2011 teettämän tutkimuksen mukaan 89 % suomalaisista toivoi, että kaikki pantilliset pullot voisi palauttaa samaan paikkaan.

– Meillä on ilo kertoa, että nyt tämä on mahdollista; pantilliset juomapakkaukset voi nykyisin palauttaa samaan palautuspisteeseen minkä tahansa kauppareissun yhteydessä – niin pieniin kuin suuriin kauppoihin, Suomen Palautuspakkaus Oy:n toimitusjohtaja Pasi Nurminen kertoo.

Kun kierrätyslasipullojen palautuspisteitä oli aiemmin Alkojen yhteydessä noin 350 kpl, voi kuluttaja nyt valita sopivan vaihtoehdon lähes 5000 palautuspisteen joukosta. Laajentuneen palautusjärjestelmän toimivuus on kuluneen kesän ja syksyn aikana testattu. Tavoitteena on tulevaisuudessa nostaa kierrätyslasipullojen palautusasteet samalle huippukorkealle tasolle, mille muutkin pantilliset ovat yltäneet.

– Suomalaiset ovat ympäristöasioissa maailman kirkkainta kärkeä. Kiitos tästä kuuluu kuluttajille, jotka ovat ottaneet kierrätyksen osaksi arkeaan. Uudistuksen tavoitteena on tehdä pullojen kierrättämisestä suomalaisille entistäkin vaivattomampaa, Nurminen summaa.

Pantin saa ehjistä pantillisista pulloista, joiden etiketti on tallella ja vahingoittumaton. Kierrätyslasipullot kannattaa palauttaa korkillisina, jotta myös korkit saadaan kierrätykseen. Panttiarvo on 0,10 € kaikenkokoisista pulloista. Pantittomat lasipullot voi palauttaa lasinkeräyspisteisiin.

 

Kierrätyslasipullo
Kierrätyslasipulloissa kiertää raaka-aine, jota voidaan hyödyntää monipuolisesti eri tarkoituksiin. Kierrätyslasista valmistetaan joko uusia lasipulloja tai sitä käytetään raaka-aineena rakennusteollisuudessa mm. lasivillan ja vaahtolasin valmistukseen. Kierrätyslasin uusiovalmistus on energiatehokasta: jokainen kierrätyslasista valmistettu tonni uusiolasia kuluttaa noin 30 % vähemmän energiaa kuin sen valmistus neitseellisistä raaka-aineista.
www.pantilliset.fi

PALPA
Suomen Palautuspakkaus Oy:n (PALPA) tehtävänä on huolehtia pantillisten juomapakkausten kierrätyksestä ja sen edistämisestä Suomessa. PALPA on voittoa tavoittelematon yritys, jonka toimintaa valvovat ympäristöviranomaiset. PALPAn omistavat kaupan keskusliikkeet ja panimot, ja sen jäseniä ovat Suomen markkinoille pantillisia juomapakkauksia tuottavat yritykset. Palpa Lasi Oy on kierrätyslasijärjestelmää hallinnoiva Suomen Palautuspakkaus Oy:n tytäryhtiö.
www.palpa.fi

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.