Helsingin kaupunginosayhdistykset ry Helka palkitsee Vuoden tekona ympäristöjärjestö Dodo ry:n kaupunkiviljelyryhmän Kääntöpöydän. Keski-Pasilassa sijaitseva Kääntöpöytä on uudenlainen kaupunkiviljelykeskus ja kohtaamispaikka, joka hyödyntää ja avaa käyttämätöntä kaupunkitilaa kaikille kaupunkilaisille. Helka haluaa Vuoden 2012 teko -huomionosoituksellaan tuoda esiin Dodo ry:n esimerkillistä, konkreettista toimintaa kestävän kaupunkielämän rakentamiseksi. Kääntöpöytä yhdistää kaupunkitilan innovatiivisen väliaikaiskäytön yhteisölliseen tekemiseen tärkeän aiheen ympärillä. Kaupunkiviljely on liike, joka tekee Helsingistä paremman paikan!

Keski-Pasilan laariviljelmä, Dodon kaupunkiviljelijöiden ensimmäinen projekti, aloitettiin kesällä 2009. Aivan rautatien varressa oli kaksi kierrätysmateriaalista tehtyä viljelylaaria, joissa dodolaiset viljelivät yhteisöllisesti mm. punajuurta, porkkanaa ja mangoldia. Perunaa kasvatettiin autonrenkaista tehdyissä torneissa. Toiminta on laajentunut sen aloittamista seuraavina vuosina. Vuoden 2012 aikana Dodo yhteistyökumppaneineen perusti Keski-Pasilan ratapihalle, vanhaan veturinkääntöpöytään, uudenlaisen kaupunkiviljelykeskuksen ja kohtaamispaikan. Helsingin designpääkaupunkivuoden myötä veturinkääntöpöytä on kukoistanut ainakin tämän vuoden, mutta suunnitelmissa on jatkaa toimintaa teemavuoden jälkeenkin. Kääntöpöydän kehitystä voi seurata ja lisätietoa saa osoitteesta: http://kaantopoyta.fi.

Dodo ry aktiivisena kaupunkiviljelytoimijana

Dodo ry on vuonna 1995 perustettu suomalainen ympäristöjärjestö. Dodon kaupunkiviljelyryhmä aloitti toimintansa keväällä 2009 Dodon “Kaupungit ja ruoka” -teemavuoden innoittamina. Dodon kaupunkiviljelyryhmä tutkii ruuantuotannon mahdollisuuksia Helsingissä ja innostaa kaupunkilaisia kasvattamaan itse omat vihanneksensa. Kaupunkiviljelyryhmän toiminnan aloittaneen Keski-Pasilan urbaanin laariviljelmän lisäksi Dodo on jakanut kaupunkilaisille myös viljelijän aloituspakkauksina viljelytietoa ja taimia, järjestänyt seminaareja sekä sadonkorjuujuhlia. Lisätietoa Dodon monista kaupunkiviljelyprojekteista löytyy sivulta http://kaupunkiviljely.fi.

Dodo ry palkitaan kunniakirjalla Helsingin Energian Sähkötalon tiloissa pidettävän Helkan syyskokouksen yhteydessä, torstaina 29.11.2012. Kunniakirjan vastaanottaa Dodo ry:n kaupunkiviljelyryhmästä Jaakko Lehtonen.

http://dodo.org

http://kaupunkiviljely.fi

www.helka.net

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.