Sankarikoira Miss Lee. Kuva Kirsti Kauppi.

Suomen Kennelliitto myöntää tänä vuonna 19 koiralle sankarikoiran arvon ja lisäksi kolme koiraa saa kunniamaininnan. Sankarikoiran arvon voivat saada koirat, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Koirat palkitaan Kennelliiton Voittaja-näyttelyssä joulukuun 9. päivänä.

Sankarikoiran arvon saavat tänä vuonna keskikokoinen villakoira Dali, puli Sisu, pitkäkarvainen collie Retu, papillon Oiva belgianpaimenkoira malinois Pultti, australiankelpie Thor, labradorinnoutaja Dani, snautseri Miss Lee, jämtlanninpystykorva Akka, suomenlapinkoira Sulo, welsh corgi cardigan Nemo, monirotuinen Turre, lagotto romagnolo Eppu, labradorinnoutaja Calle, suomenlapinkoira Tepi, pyreneittenmastiffi Dolly, sileäkarvainen kettuterrieri Roti, keskikokoinen villakoira Iivari ja gordoninsetteri Tilda.

Kunniamaininnan saivat saksanpaimenkoira Kerttu, appenzellinpaimenkoira Vatson sekä valkoinen ruotsinhirvikoira Belinda.

– Kennelliiton tämänvuotiset sankarikoirat sekä kunniamaininnan saaneet koirat ovat jälleen yltäneet uskomattomiin suorituksiin. Koirien kyky toimia ihmisen apuna on kiistatonta. Ja vaikka koiran pystyy kouluttamaan esimerkiksi avustaviin tai virkatehtäviin, nämä koirat ovat itsenäisesti, ratkoneet vaikeat tilanteet ihmisen parhaaksi, sanoo Kennelliiton viestintäpäällikköKaija Unhola.

Sankarikoirat palkitaan yhdessä LähiTapiolan kanssa Kennelliiton Voittaja-koiranäyttelyn yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa sunnuntaina 9. joulukuuta kello 14.30. LähiTapiolan yhteyspäällikön Kirsi Tevalinin mukaan sankarikoirat ovat vakuutus- ja finanssipalveluja tarjoavalle yhtiölle hyvä palkitsemiskohde, koska koirat ovat toiminnallaan estäneet suurempien vahinkojen syntymisen.

Kennelliiton hallitus myönsi sankarikoiran arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997. Sankarikoiran arvoja on tänäkin vuonna myönnetty eniten koirille, jotka ovat varoittaneet tulipalosta.

Koirat huolehtivat ihmisistä

Labradorinnoutaja Callen emäntä sairastaa tautia, jossa lääkityksen lisäksi hän tarvitsee lisähappea 24 tuntia vuorokaudessa. Maaliskuussa 2012 emäntä sai rajun kipukohtauksen ja tuupertui olohuoneen lattialle. Hän kutsui Callen avukseen tuomaan virvoitusjuomaa. Sen sijaan Calle kiskoi makuuhuoneessa yökäytössä olleen raskaan happilaitteen, jonka letkut se oli ensin irrottanut yöpöydän nupin ympäriltä. Tämän jälkeen Calle toi vielä juomapullon. Lisähapella ja juomalla emäntä keräsi lattialla voimiaan, kunnes kipukohtaus laantui. Ilman Callen tuomaa lisähappea seuraukset olisivat olleet kohtalokkaat.

Papillon Oivan emäntä oli parin vuoden ajan tuntenut väsymystä, eikä ollut kunnossa. Huhtikuussa 2012 hän kärsi monta päivää kestävästä päänsärystä. Lääkärikäynnin jälkeisenä aamuna Oiva piti sellaista meteliä, että naapuri meni katsomaan mistä on kyse. Naapurin saapuessa Oivan emäntä oli tajuton. Sairaalatutkimuksissa löytyi aivoverisuonikasvain, joka leikattiin. Oivan emäntä tuntee vihdoinkin voivansa hyvin.
Aamulla kuuden aikaan snautseri Miss Lee tuli isännän viereen haukkuen. Koiran levottoman käytöksen jatkuttua isäntä meni rappukäytävään. Koira hakeutui naapurin oven taakse. Miss Leen isäntä kuuli heikon avunpyynnön ja lähti hakemaan apua. Naapurin rouva oli yöllisen pahoinvointikohtauksen saatuaan kaatunut eikä päässyt omin avuin ylös. Naapuri joutui sairaalaan ja kertoi myöhemmin, että Miss Lee pelasti hänen henkensä, sillä hän ei olisi jaksanut taisteluaan enää kovin montaa minuuttia.

Welsh gorgi cardiganin emännältä löydettiin keväällä 2012 aivokasvain. Kasvaimen hyvälaatuisuudesta ja hidaskasvusta huolimatta koiraharrastajana aktiivisesti toiminut emäntä masentui. Kasvain leikattiin. Vasen puoli kasvoista on halvaantunut eikä Nemon emäntä kuule enää vasemmalla korvallaan. Nemolla on ollut toipumisessa suuri merkity. Haasteita on vielä edessä, mutta emäntä uskoo selviävänsä niistä yhdessä Nemon kanssa.

Keväällä 2012 keskikokoisen villakoira Iivarin isäntä heräsi aamuyöstä koiran erikoiseen käytökseen. Iivari raapi ja piti meteliä, kunnes isäntä kiinnitti huomiota emännän liikkumattomuuteen ja liialliseen hiljaisuuteen. Tämä saatiin sen verran virkoamaan, että hän sai nautittua mehua. Mehusta huolimatta emännän verensokeri oli edelleen erittäin matala. Ilman Iivarin toimintaa ja Ronnien herättämistä seuraukset olisivat saattaneet olla kohtalokkaat.

Häkä ja tulipalo saivat koirat toimimaan

Keskikokoinen villakoira Dali herätti emäntänsä yöllä ja yritti saada kamarin ovea auki. Emäntä oli kovalla pakkasella lämmittänyt mökkiä ja sulkenut pellit liian aikaisin. Emäntä heräsi kovaan päänsärkyyn, jonka aiheutti häkä. Myös Puli Sisu ja pitkäkarvainen collie Retu herättivät perheensä ajoissa ennen kuin tuli pääsi leviämään rakennuksissa.

Jämtlanninpystykorva Akka varoitti isäntäänsä kytevästä palosta ennen kuin tuli ennätti levitä taloon. Pyreneittenmastiffi Dolly herätti helmikuussa 2012 isäntänsä. Talon yläkerran saunaosasto oli ilmiliekeissä. Isäntä ehti turvaan, mutta talo paloi kokonaan. Gordoninsetteri Tilda vaati illalla päästä vimmatusti ulos. Kun emäntä avasi oven, hän huomasi pannuhuoneen välikatosta lentelevän kipinöitä. Ilman Tildaa palo olisi havaittu liian myöhään.

Koirat löysivät kadonneita

Australiankelpie Thor löysi kaksi kadonnutta henkilöä vuosina 2009 ja 2010 Laitilassa toimiessaan vapaaehtoisessa pelastuskoiraharrastuksessa. Monirotuinen Turre lämmitti hiihtolenkillä järven jäällä eksynyttä perheen poikaa ja ohjasi tämän lopulta turvaan.

Lagotto romagnolo Eppu löysi vuoden 2012 maaliskuisena aamuna eksyneen vanhuksen. Myös suomenlapinkoira Tepi havaitsi aamulenkillä tammikuussa 2012 iäkkään naapurin, joka oli tuupertunut pihaansa sisävaatteissa. Tieltä ei pihaan näkynyt. Syyskuussa sileäkarvainen kettuterrieri Roti veti lenkillä sinnikkäästi metsään päin. Sieltä löytyi iäkäs henkilö, joka oli tuupertunut sateeseen.

Suomenlapinkoira Sulo pelasti maatalon emännän, kun tämä oli hakemassa karannutta hieholaumaa ja arvaamattomasti käyttäytyvää sonnia takaisin laitumelle. Sulo juoksi emännän ja lauman väliin ja ajoi lauman ehjään aitaukseen.

Virkakoirilla ansiokasta toimintaa

Belgianpaimenkoira malinois Pultti oli poliisikoirana mukana piiritystilanteessa. Poliisien tarkoituksena oli hakea kerrostaloasunnosta mies. Tämä ei avannut ovea, vaan ampui oven läpi. Jonkin ajan kuluttua ovi aukesi ja Pultti päästettiin asuntoon sisälle. Mies ampui Pulttia. Luoti osui koiraa vasemman silmän alle ja tuli ulos kaulasta. Pultti selvisi. Piiritystilanteessa oli lähes 40 poliisia ja tilanne ratkesi aikanaan piiritettävän tehtyä omat ratkaisunsa.

Tullin erikoiskoulutettu labradori Dani on työskennellyt Helsinki-Vantaan lentokentällä. Vajaan vuoden työskentelyn jälkeen koira on paljastanut jo 100 huumausainerikosta. Lisäksi koiran avulla on paljastettu noin 150 tapauksessa tuontirajoituksen alaisia lääkkeitä. Lentorahtia tarkastaessaan Dani kiinnostui 20 kilon paketista. Tullitarkastuksessa todettiin lähetyksen sisältävän muun muassa räjähteiden valmistukseen soveltuvia kemikaaleja.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi