AkkuSer on saanut useita kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia. Vuonna 2011 yritys voitti mm. Euroopan Responsible Care -palkinnon pk-yritysten sarjassa. Lisäksi AkkuSer on ollut listattuna kärkipäähän erilaisissa kansainvälisissä Cleantech-yritysten listauksissa.

Ongelmajätteeksi luokitellut paristot ja kuiva-akut voidaan tänä päivänä kierrättää ympäristöystävällisesti ilman lämpöä, kemikaaleja ja vettä. AkkuSer Oy:n kehittämä teknologia on nostanut kierrätyksen uudelle tasolle, ja kysyntää riittäisi maailmallakin.

AkkuSerin tuotantolaitos vihittiin käyttöön Nivalassa toukokuussa 2006.

? Yrityksen syntyyn vaikutti merkittävästi vuonna 2008 voimaan tullut EU:n akku- ja paristodirektiivi, joka velvoittaa tuottajat huolehtimaan markkinoille laittamiensa kannettavien akkujen ja paristojen kierrätyksestä, operatiivinen päällikkö Tommi Karjalainen kertoo.

Vaarallisesta vaarattomaksi

Virtalähteenä käytettäviä paristoja ja kuiva-akkuja löytyy kaikista langattomista laitteista, kuten digi- ja videokameroista, kännyköistä, tietokoneista ja akkuporakoneista.

? Akut ja paristot sisältävät ympäristölle ja terveydelle vaarallisia aineita, jotka maaperään joutuessaan tai vääränlaisen käsittelyn seurauksena aiheuttavat vahinkoa ympäristölle. Kyse on merkittävästä globaalista ongelmasta, Karjalainen toteaa.

Ympäristöministeriön arvion mukaan pelkästään EU-markkinoille tulee vuosittain 200 000 tonnia paristoja ja akkuja. Osa paristoista ja akuista sisältää huomattavia määriä elohopeaa, kadmiumia ja lyijyä. Lisäksi ne sisältävät mm. sinkkiä, kuparia, mangaania, litiumia ja nikkeliä.

? Kuivamenetelmään perustuva teknologia Dry-Technology® on nostanut paristojen ja kuiva-akkujen uusiokäyttöasteen aivan uudelle tasolle. Menetelmä mahdollistaa käsittelyn turvallisesti ja ympäristöystävällisesti, koska siinä ei tarvita lainkaan lämpöä, kemikaaleja tai vettä. Menetelmän tuotteena syntyy metallirikasteita, jotka toimitetaan edelleen metallien jalostajille.

? Koska teknologiamme mahdollistaa prosessin aikana syntyneiden kaasujen ja pölyjen palauttamisen tuotteeseen, emme tuota lainkaan jätettä, Karjalainen kertoo.

Nyt alkaliparistojen kimppuun

AkkuSerin tuotantolaitoksen kapasiteetti riittää käsittelemään ja kierrättämään kaikki Suomesta kerättävät paristot ja kuiva-akut. Kysyntää riittäisi myös maailmalla.

? Pystymme käsittelemään nykyistäkin enemmän akkuja, joten jo olemassa olevien asiakkuuksien lisäksi pyrimme saamaan laitokselle akkuja myös muista maista. Asiakkaita meillä on nyt niin Ruotsissa, Baltian maissa, Keski-Euroopassa kuin Uudessa-Seelannissa.

Tällä hetkellä merkittävässä roolissa on alkaliparistojen kierrätysteknologian kehitys. Karjalaisen mukaan noin 80 prosenttia kannettavista akuista ja paristoista on alkaliparistoja, joille ei ole riittävästi kierrätyskapasiteettia Euroopassa.

? Tätä varten on perustettu uusi yritys Rec Alkaline Oy, joka jatkaa AkkuSerin tekemää kehitystyötä ja tulee olemaan merkittävä alkaliparistojen käsittelijä. Tarkoituksena on luoda uusi tapa kierrättää näitä paristoja entistä tehokkaammalla tavalla.

www.akkuser.fi
www.recalkaline.fi

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.