Perjantaina 30.11. Suomenlahdella tuulen keskinopeus on ollut jopa 29 m/s ja aallokko on ollut poikkeuksellisen korkeaa. Ilmatieteen laitoksen valmiuspäivystys jatkaa tilanteen tehostettua seurantaa.

Voimakas lumimyrsky on riepotellut maan eteläosaa sekä eteläisiä merialueita perjantaina 30. marraskuuta. Ilmatieteen laitoksen valmiusmeteorologien mukaan Suomenlahdella on aamulla mitattu kovimmaksi 10 minuutin keskituulen nopeudeksi 29 m/s Kirkkonummen Mäkiluodon asemalla. Tuulimittari sijaitsee 31 metriä merenpinnan yläpuolella, joten arvo ei ole täysin verrannollinen ennusteissä käytettävään 10 metrin korkeuteen.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Suomenlahden havaintoasemilla ei ole ennen mitattu näin kovaa myrskytuulta, mutta heti Hangon meriasemalla on mitattu 31 m/s vuonna 1995. Tosin on huomioitava, että menneinä vuosikymmeninä mittauksia suoritettiin selvästi harvemmin kuin nykyään.

Kuluvana syksynä Ilmatieteen laitos on mitannut myrskytuulta Suomen merialueilla yhteensä kahdeksana päivänä, mikä on sama kuin pitkän ajan keskiarvo syys-marraskuulle.

Maa-alueilla kovimmat mitatut puuskat ovat olleet 21–22 m/s luokkaa, mikä ei ole harvinaista talvimyrskyille. Vertailun vuoksi viime joulukuun Tapani-myrskyssä puuskat olivat maa-alueilla jopa yli 30 m/s. Maan eteläosassa tuulet olivat voimakkaimmillaan perjantaiaamun ja aamupäivän aikana. Maan keskiosassa tuulisinta on päivällä ja iltapäivällä. Lauantain aikana tuulet heikkenevät vähitellen koko maassa.

Aallonkorkeus Suomenlahdella sivunnut ennätystä

Olosuhteet Suomenlahdella ovat olleet erittäin haastavat. Suomenlahdella aallokko on ollut poikkeuksellisen korkeaa. Helsingin aaltopoijulla on mitattu 5,2 metrin merkitsevä aallonkorkeus. Ilmatieteen laitoksen meritilannepäivystäjien mukaan korkein yksittäinen aalto tämänpäiväisessä myrskyssä oli noin 9,4 metriä. Sama arvo on mitattu 15.11.2001 lounaismyrskyn vallitessa. Sekä lounais- että itätuulet voivat kasvattaa näin korkeita aallokkoja, mutta tätä suuremmaksi aallokko ei juuri pysty kasvamaan Suomenlahden kapeuden vuoksi.

Lisäksi Suomenlahdella, erityisesti itäosissa, vedenkorkeus on laskenut matalalle. Haminassa vedenkorkeus on käynyt noin -90 cm tasolla. Lumisateen vuoksi näkyvyys merellä on ollut erittäin huono.

Etelä- ja lounaisrannikolle satanut lunta 10 – 20 cm

Lunta on torstai-illasta perjantain puoleenpäivään mennessä kertynyt etelä- ja lounaisrannikolle paikoin 10–20 cm. Pöllyävä pakkaslumi yhdistettynä puuskaiseen tuuleen hankaloittaa merkittävästi sekä lumensyvyys- että sademäärämittausten tekemistä. Avoimilla paikoilla lunta voi olla vain nimeksi, kun taas suojan puolella voi helposti olla yli puolen metrin kinoksia. Paikoin lumensyvyys onkin saattanut jopa pienentyä sankasta lumisateesta huolimatta. Siksi lumensyvyyksissä esiintyy suuria paikallisia eroja.

Lunta pyryttää etelärannikolla sakeasti lähes koko perjantain ajan. Lauantaina yhtenäinen lumisadealue siirtyy heikentyneenä maan keskiosaan, ja etelässä lumisade muuttuu ajoittaiseksi. Etelärannikolla lunta voi kertyä lauantai-iltaan mennessä paikoin vielä yli 10 cm.

LISÄTIEDOT:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Lumitilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne

Aaltoennätykset Itämerellä: http://www.itameriportaali.fi/fi/tietoa/yleiskuvaus/veden_liikkeet/aallot/fi_FI/aaltoennatyksia/

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.