Itä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueella ryhdyttiin seuraamaan yöllä syntynyttä myrskytilannetta 30.11. klo 07.30 alkaen. Päivän aikana on selvitetty pelastuslaitoksilta alueilla myrskyn mahdollisesti aiheuttamat tehtävät ja aiheutuneet häiriöt.

Itä-Suomessa yöllä 30.11. alkanut myrsky on aiheuttanut sähkönjakeluhäiriöitä toistaiseksi vain Etelä-Savon alueella. Etelä-Savossa on edelleen sähkökatkoksia, jotka kohdistuvat ensisijaisesti haja-asutusalueille, tästä syystä esim. vedenjakeluongelmia ei ole tullut tietoon.

Perjantaina 30.11. klo 15.00 aikaan sähköttömiä asiakkaita Etelä-Savossa oli vielä noin 3 000. Luvussa on mukana kaikki asiakkaat eli myös vapaa-ajan asunnot. Sähköttömiä asiakkaita oli enimmillään aamulla noin n. 6 000.

Suur-Savon Sähköllä on yli 100 henkilöä korjaustoimissa. Lisäksi heillä on käytössä helikopteri vikapaikkojen kartoitukseen. Suur-Savon Sähkön korjauspartiot ovat korjanneet vikapaikkoja ripeään tahtiin, silti uusia häiriötä syntyy koko ajan. Laajimmat katkokset ovat olleet Mäntyharjun, Puumalan ja Ristiinan kuntien alueilla. Häiriöitä on lähes jokaisessa Etelä-Savon kunnassa.

Kunnissa on varauduttu kotipalveluhenkilöstön toimesta selvittämään haja-asutusalueilla asuvien vanhusten toimeentulon, mikäli sähkökatkokset jatkuvat pidempään.

Etelä-Savon pelastuslaitoksella miehitettiin tilannekeskus, jossa tilanteen seurantaa suoritetaan tämän päivän ajan. Pelastuslaitoksella on ollut muutama myrskyn aiheuttama vahingontorjuntatehtävä.

VIRVE verkon toiminnassa ei ole ollut ongelmia. Sen sijaan matkapuhelinverkkojen toiminnassa on ollut lieviä toimintahäiriöitä etenkin Mäntyharjun ja Puumalan alueilla. Ongelmat aiheutuvat suurelta osin tukiasemien sähkön saannin katkeamisesta ja varavoima-akkujen tyhjenemisestä pidempikestoisten sähkökatkojen aikana.

Viranomaiset kehottavat välttämään liikkumista myrskytuhoalueilla. Myrskytuhopuiden korjuu vaatii ammattitaitoa ja sähkölinjoille kaatuneiden puiden korjuu on erityisen vaarallista.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.