Sakeassa lumipyryssä ajavien on ehdottoman tärkeää käyttää valoja oikein sekä oman näkyvyyden että näkemisen takia muistuttaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. Huonolla kelillä huomiovalojen sijasta tulee käyttää ajovaloja. Huomiovalojen palaessa takavalot eivät välttämättä ole päällä.

Rankan lumisateen aikana sumuvalot ovat oikea valinta, mutta ne tulee muistaa sammuttaa häikäsemisen välttämäksi heti, kun näkyvyys paranee tai ajetaan taajamassa. On myös varmistettava, että valot ovat puhtaat ja tuulilasin pesunestesäiliössä riittävästi pakkasenkestävää ainetta.

Ajonopeus tulee suhteuttaa vallitsevaan ajokeliin. Riittävän turvavälin pitäminen on huonon näkyvyyden vallitessa entistäkin tärkeämpää.

Myös muiden liikenteessä liikkuvien tulee huolehtia omasta näkymisestään, esim. heijastimin ja valoin. Ennakointi ja muun liikenteen havainnointi on vielä entistäkin tärkeämpää huonolla kelillä.

Matkaan kannattaa varata tavallista enemmän aikaa. Kiire ei kuulu talviliikenteeseen.

Punnitse, onko liikenteeseen pakko lähteä

Huonolla kelillä kannattaa pohtia onko oman auton käyttö välttämätöntä. Mahdollisuuksien mukaan kannattaisikin suosia joukkoliikennettä tai miettiä, onko matkaan lähteminen edes välttämätöntä, esim. etätyöt ovat hyvä ja tehokas vaihtoehto lumimyräkän aiheuttamissa ruuhkissa seisomiselle.

Trafi kehoittaa kaikkia seuraamaan viranomaisten varoituksia, mm. Ilmatieteen laitoksen varoitukset:http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset. Twitterissä asiaa seurataan hashtagin #talvikelit alla.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.