Pohjoismaiden paloturvallisuudesta vastaavat ministerit päättivät vuosi sitten, että tästä vuodesta lähtien Pohjoismaissa vietetään vuosittain palovaroitinpäivää aina 1. joulukuuta. Yhteisen teemapäivän tavoitteena on tiivistää pohjoismaista yhteistyötä paloturvallisuudessa.

Pohjoismaisessa yhteistyössä painopisteenä on asumisen paloturvallisuus. Suomessa asuinrakennuksissa, mukaan lukien vapaa-ajan rakennukset, tapahtuu noin 10 tulipaloa tai tulipalon vaaraa päivittäin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kerääminen tietojen mukaan tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä Suomessa on ollut 11 palokuollutta miljoonaa asukasta kohden, Ruotsissa 10 ja Norjassa 6.

Suomessa ja Norjassa palovaroittimet ovat olleet pakollisia kaikissa asunnoissa jo pitkään. Ruotsissa palovaroitinvaatimus koskee vain uudisrakentamista. Tanskassa keskustellaan vasta mahdollisista säädöstarpeista. Maiden ja säädösten erilaisuus heijastuukin kunkin maan palovaroitinpäivän toteutukseen. Kun Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa muistutetaan toimivan palovaroittimen tärkeydestä, Tanskassa pääteemana on palovaroittimien hankkiminen.

Ensimmäistä pohjoismaista palovaroitinpäivää vietetään eri maissa eri tavalla. Suomessa pohjoismainen palovaroitinpäivä on osa paloturvallisuusviikkoa. Myös Ruotsissa ja Norjassa palovaroitinpäivä sisältyy isomman paloturvallisuuskampanjaan.

Lisätietoja pohjoismaisen palovaroitinpäivän toiminnasta maittain:

Suomi www.paloturvallisuusviikko.fi

Ruotsi https://msb.se/aktivmotbrand

Norja http://www.aksjonboligbrann.no/Om-Aksjon-boligbrann

Tanska http://www.redfarmor.dk

Islanti http://www.mannvirkjastofnun.is/forsida

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.