Puolassa virallisella vierailulla oleva eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma kertoi sunnuntaina Auschwitzin keskitysleirimuseoon tutustuessaan, että Suomen ulkoministeriö on päättänyt tukea kansainvälistä Auschwitz-säätiötä 50 000 euron lahjoituksella.

Auschwitz-säätiön tavoitteena on kunnostaa ja entisöidä Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo, jossa vierailee vuosittain noin 1,4 miljoonaa kävijää, kestävälle pohjalle. Kansainvälinen Auschwitz-neuvosto teetti vuonna 2009 arvion museoalueen entisöinti- ja korjaustarpeesta. Arvion pohjalta on laadittu seuraavalle kahdellekymmenelle vuodelle entisöintisuunnitelma, jonka kustannusarvio on 120 miljoonaa euroa. Tärkeimmät konservointikohteet ovat leirin kaasukammiot ja krematoriot.

Puhemies Heinäluoma totesi tapaamilleen Auschwitz-säätiön edustajille, että Suomi katsoo Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseon toiminnan turvaamisen olevan koko ihmiskunnan yhteinen velvoite.

        Meidän on yhdessä huolehdittava siitä, että museo voi välittää niin nykyisille kuin myös tuleville sukupolville varoittavan viestin totalitaarisuuden sekä suvaitsemattomuuden uhasta ja sen pahimmista seurauksista. Suomi on ylpeä, että myös se voi osaltaan olla tukemassa säätiön toimintaa ja täten varmistamassa tämän viestin kuuluvuutta myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.

Puhemiehen mukana Auschwitzissa vieraillut suurlähettiläs Jari Vilén kertoi osaltaan olevansa erittäin tyytyväinen siihen, että tämä Suomen osalta vuodesta 2009 saakka avoinna ollut kysymys on nyt saatu ulkoministeriön vahvan poliittisen sitoutuneisuuden kautta ratkaistua myönteisellä ja Suomen kansainvälistä mainetta vahvistavalla tavalla.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman johtama puhemiesvaltuuskunta vierailee Puolassa 1.–4.12.2012. Valtuuskunta käy poliittiset keskustelut parlamentin ja senaatin puhemiesten kanssa, tapaa Suomalaisen Kauppakillan edustajia sekä vierailee Varsovan yliopistossa, missä he tapaavat suomenkielen opiskelijoita ja puhemies luennoi EU:n tulevaisuudesta.

Ohjelmaan kuuluu Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseossa käynnin lisäksi seppeleenlasku toisessa maailmansodassa sekä Smolenskin lentoturmassa menehtyneiden kansanedustajien muistomerkille sekä Puolan ulkoministerin Radoslaw Sikorskin kanssa nautittava aamiainen Bliklen kahvilassa, missä Mannerheim usein vieraili Varsovassa asuessaan. Puhemies paljastaa vierailunsa aikana myös marsalkka Carl Gustaf Mannerheimin ensimmäisen muistomerkin Puolassa.

Puhemiehen valtuuskuntaan kuuluvat kansanedustaja Astrid Thors (r.), joka toimii eduskunnan Puola-ystävyysryhmän puheenjohtajana, kansanedustaja Matti Saarinen (sd.), puhemiehen puoliso Satu Siitonen-Heinäluoma sekä Suomi-Puola Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Marjukka Mäyry.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.