KAAKKOIS-SUOMEN RAJAVARTIOSTON KUUKAUSITIEDOTE 11/2012

Rajanylitysliikenteessä jatkuu ennätystahti

Kaakkois-Suomen rajavartioston valvomien rajanylityspaikkojen kautta kulki kuluneiden yhdentoista kuukauden aikana yhteensä 8 847 000 matkustajaa. Kasvua edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna kertyi lähes 13 prosenttia (7 858 000 vuoden 2011 tammi-marraskuussa). Matkustajista viisumivelvollisia oli 7 353 000, eli 83 % (82 %).

Vaalimaan rajanylityspaikalla kirjattiin tammi-marraskuussa 3 220 000 (2 891 000 vastaavana aikana vuonna 2011, + 11 %), Nuijamaalla 3 118 000 (2 874 000, + 8 %), Vainikkalassa 438 000 (397 000, + 10 %) ja Imatralla 2 034 000 (1 658 000, + 23 %) rajanylitystä. Parikkalan tilapäisellä rajanylityspaikalla kirjattiin 11 900 (11 900) rajanylitystä. Kokonaisliikennemäärään sisältyvät myös Lappeenrannan lentoaseman sekä Nuijamaan sataman matkustajat.

Parhaillaan rajavartiosto varautuu vuodenvaihdeliikenteen hallintaan yhteistoiminnassa Tullin ja Venäjän rajavartiopalvelun kanssa.

Rajavartiosto aloitti marraskuussa 24 esitutkintaa, joista yhdeksän rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta. Vaarallisen esineen hallussapidosta aloitettiin yhdeksän esitutkintaa, näistä kuudessa tapauksessa oli kyse teleskooppipatukan ja kolmessa tapauksessa sähkölamauttimen hallussapidosta. Muita rikosnimikkeitä olivat mm. valtionrajarikos, väärennys ja ampuma-aserikos.

Rangaistusvaatimusilmoituksia ja rikesakkomääräyksiä rajavartiosto kirjoitti marraskuussa yhteensä 220 kpl. Määriltään suurimmat rikkomusnimikkeet olivat paljastinlaiterikkomus ja liikennerikkomus.

Rajatarkastusten yhteydessä havaittiin marraskuussa yksi väärennetty passi, ajokortti ja rekisteriote. Vainikkalassa havaittiin 20.11. venäläisen naishenkilön passissa useita väärennetyksi epäiltyjä leimoja, joilla oli todennäköisesti pyritty peittämään luvatonta oleskelua Schengen-alueella. Nainen käännytettiin rajavartioston toimesta Venäjälle ja määrättiin kahden vuoden maahantulokieltoon. Asiaa käsitellään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Lappeenrannassa helmikuussa 2013.

Rajavartiosto käännytti kaakkoisrajalta marraskuussa 89 henkilöä. Yleisimmät syyt käännyttämiseen olivat maahantuloedellytysten puuttuminen ja epäily tulojen hankkimisesta epärehellisin keinoin. Lisäksi rajavartiosto toimeenpani yhteensä 32 muiden viranomaisten tekemää käännytyspäätöstä.

Maastorajalla yksi tapaus

Torstaina 28.11. Kaakkois-Suomen rajavartioston koirapartio otti kiinni ulkomaalaisen miehen rajapolulta Lappeenrannan Vainikkalan kylän läheisyydessä. Henkilön epäillään ylittäneen luvattomasti rajan Venäjältä Suomeen. Miehen epäilty rajanylitys paljastui välittömästi rajalla olevan teknisen valvontajärjestelmän avulla. Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikön suorittamassa esitutkinnassa selvisi, että mies oli tulossa Suomeen Venäjän kautta Lähi-idän alueelta ja hän oli liikkeellä yksin. Tutkinnan yhteydessä henkilö anoi turvapaikkaa.

Tapahtuma oli kuluvan vuoden yhdestoista epäilty luvaton rajanylitys Kaakkois-Suomen rajavartioston toiminta-alueella.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.