Mr Maahanmuuttaja: Jude Njila / Kuvaaja: Kaisa Väkiparta

Ensimmäinen Mr Maahanmuuttaja on kamerunilainen Jude Njila, 45. Vantaalainen Njila on Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistunut insinööri, joka pyörittää yhden miehen muuttofirmaa, tekee maisteriopintoja Hankenilla ja jakaa Helsingin Sanomia aamuöisin. Hänellä on kolme lasta namibialaisen laitoshoitajan kanssa.

Vapaa-ajallaan Njila toimii Vantaan Kamerun-seuran puheenjohtaja. Vuoden ikäisen seuran tavoitteena on paitsi levittää kamerunilaista kulttuuria Suomessa myös tukea kotimaata. ”Haluamme perustaa suomalaisen kulttuurikeskuksen Kameruniin, jossa voisimme jakaa tietoa opiskelumahdollisuuksista Suomessa”, Njila suunnittelee. ”Lisäksi haluaisimme lisätä päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Nyt kukaan ei tiedä, miten parlamentissa tehdään uusia lakeja, eivätkä poliitikot ole ihmisten tavoitettavissa.”

Jude Njila muutti Suomeen työharjoitteluun kesäkuussa 1996. Harjoittelupaikassa ABB:lla kannustettiin hakeutumaan insinööriopiskelijaksi, ja niin kahden kuukauden vierailu Suomeen muuttui pysyväksi. ”Eläkkeellä haluan palata Kameruniin ja rakentaa kylääni saunan”, Njila kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan. Siihen asti hän aikoo työskennellä Suomessa ja kouluttaa kolme lastansa täällä. ”Kotimaassani vain todella rikkaiden isien lapset saavat kunnon koulutuksen.”

Maahanmuuttajamiesten haasteet

Maahanmuuttajamiesten suurimmat haasteet liittyvät Njilan mukaan kulttuuriin ja kieleen. ”Afrikkalaiset miehet tulevat usein kulttuurista, jossa mies on perheen pää ja naisilla vain vähän päätösvaltaa. Suomessa he kohtaavat tasa-arvoisen yhteiskunnan, jossa naiset käyvät töissä ja tekevät vastuullisia päätöksiä”, Njila kertoo. Omassa perheessä kotitehtävät on jaettu.

Njilan mielestä kielikoulutuksen yhteyteen voisi lisätä tasa-arvokoulutusta. Myös koulutukseen pääsyä pitäisi nopeuttaa. ”Jos maahanmuuttajat pääsisivät heti Suomeen tultuaan puolen vuoden tiiviille kielikurssille, he kotoutuisivat paljon nopeammin. Me maahanmuuttajat tulemme Suomeen valtavan tietotaidon kanssa, mutta ennen kuin kieli on hallussa, emme pääse sitä hyödyntämään.”

Toinen maahanmuuttajamiesten kohtaama haaste on työllistyminen. Jude Njila ei löytänyt töitä insinöörinä, joten hän perusti oman yrityksen. ”Tein lopputyöni Pariisissa vaihtoni aikana ja olisin saanut jäädä sinne töihin. Halusin kuitenkin takaisin Suomeen päättämään opintoni, mutta töitä ei löytynytkään”, Njila kertoo. Suomessa häntä houkutteli hyvin toimiva yhteiskunta ja turvallisuus: koulutus on ilmaista, ympäristöstä pidetään huolta ja kadut ovat kunnossa.

Njila näkee peruskoulutuksen jokaisen yhteiskunnan tulevaisuutena. ”Koulussa opitaan yhteiskunnan perusedellytykset: etiikka, kulttuuri sekä kansan ja valtion merkitys. Konfliktit ovat siellä, missä perusopetusta ei ole järjestetty.” Samasta syystä hän uskoo ihmisten liikkuvankin: ”Ihmiset haluavat asua siellä, missä elämä on hyvää ja turvallista.”

Suomen Pakolaisapu on valinnut jo 15 kertaa vuoden pakolaisnaisen, jonka tehtävänä on toimia pakolaisnaisten puolestapuhujana. Nyt äänitorven saavat myös maahanmuuttajamiehet.

”Useamman vuoden ajan on kyselty ja toivottu vuoden pakolaisnaisen palkinnon rinnalle vastaavaa palkintoa miehelle”, kertoo Suomen Pakolaisavun tiedotuspäällikkö Kaisa Väkiparta. ”Tänä vuonna päätimme vastata pyyntöön ja perustaa palkinnon myös maahanmuuttajamiehille.”

Palkinnon tavoitteena on nostaa maahanmuuttajamiesten profiilia ja tuoda maahanmuuton laaja kirjoa esiin. Valinnan ehtona on, että henkilö on ensimmäisen polven maahanmuuttaja. Kriteerinä valinnalle on valittavan henkilön toiminnan myönteinen vaikutus yhteiskuntaan tai lähiyhteisöönsä. http://www.pakolaisapu.fi/

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.