Pirkanmaan poliisilaitos haluaa kiittää Vapepaa arvokkaasta työstä kadonneiden etsinnöissä. Vapepa on vuoden 2012 aikana ollut mukana lukuisissa etsinnöissä Pirkanmaan poliisilaitoksen alueella.

Punainen Risti koordinoi Vapepa -toimintaa Suomessa yhdessä Suomen Meripelastusseuran ja Suomen Lentopelastusseuran kanssa. Vapepaan kuuluu 50 eri jäsenjärjestöä.

Pirkanmaan poliisilaitoksen alueella toimii useita Vapepan toimikuntia: Etelä-Pirkanmaa (ex-Toijalan ympäristö), Lounais-Pirkanmaa (ex-Ikaalisten toimikunta), Mänttä-Vilppula, Orivesi, Sastamala (sis. Punkalaidun), Tampere (sis. kaikki naapurikunnat + Vesilahti + Pälkäne) ja Virrat/Ruovesi. Viranomaisyhteistyö vaihtelee eri toimikuntien alueella ja vilkkainta toiminta on ollut Tampereen toimikunnassa, josta on myös annettu tarvittaessa naapuriapua niin koirien kuin maastoetsijöidenkin muodossa muihin toimikuntiin. Samoin alueiden rajalla on pyydetty muiden toimikuntien vapepalaisia tamperelaisten avuksi, mikä on normaali toimenpide varsinkin pitkittyneissä etsinnöissä.

Vapepalla on hälytysryhmiä niin henkiseen tukeen, ensihuoltoon, muonitukseen, liikenteenohjaukseen kuin ensiapuunkin. Hälyttäjinä voivat toimia poliisin lisäksi mm. hätäkeskus, sosiaalitoimi, pelastuslaitos, SAS-lentoyhtiö tai seurakunnat. Suuremmissa onnettomuuksissa myös terveyskeskukset ovat Vapepan yhteistyö­kumppaneita ja hälyttäjiä.

Alla päivämäärän mukaan listattuna tänä vuonna tehtyjä etsintöjä, joissa Vapepa on ollut mukana.

14.3. Orivedellä katosi 65-vuotias mies, joka löytyi lopulta menehtyneenä.

21.3. Tampereella muistisairas henkilö oli poistunut hoitolaitoksesta. Vapepa löysi kadonneen pahasti kylmettyneenä lumesta makaamasta, mutta elossa. Etsintä kesti alkuillasta noin kolme tuntia ja siihen osallistui 58 vapepalaista. Vapepa huolehti lisäksi omaisten henkisestä tuesta etsinnän aikana. Tästä etsinnästä löytänyt partio eli koira + koiranohjaaja ja suunnistaja/ea-henkilö saivat Hämeen maakunnallisen vuoden 2012 pelastajapalkinnon.

14.4. Tampereella etsittiin aamupäivällä kadonnutta autistista 18-vuotiasta, joka löytyi iltapäivällä yleisövihjeen perusteella hyvässä kunnossa.

2.5. aamulla Tampereen Teiskossa katosi 78-vuotias mies, joka löytyi iltapäivällä kohtuuhyvässä kunnossa. Samaa miestä kokoonnuttiin etsimään myös seuraavana päivänä tämän uudelleen kadottua. Mies kuitenkin löydettiin jo ennen varsinaisen uuden etsinnän aloittamista.

14.-15.5. välisenä aikana etsittiin Tampereella kadonnutta muistisairasta henkilöä ensin yön aikana kuuden tunnin ajan 66 vapepalaisen voimin, ja heti seuraavasta aamusta alkaen yhdentoista tunnin ajan 77 hengen etsintäjoukolla. Etsitty löytyi menehtyneenä.

23.5. iltapäivällä 52-vuotias mies eksyi Ruovedellä Helvetinjärven kansallispuiston alueella, löytyi hyvässä kunnossa.

20.7. Vapepa etsi Tampereella yön aikana muutaman tunnin henkilöä, joka lopulta löytyi hyvässä kunnossa.

28.7. Ylöjärvellä hoitolaitoksesta kadonnut henkilö löytyi Vapepan avustuksella tunnin sisällä katoamisesta.

6.8. Pälkäneellä, Laipan erämaassa etsittiin kahden vuorokauden puolella kolmea eksynyttä alakouluikäistä lasta. Vapepalaiset löysivät hyväkuntoiset lapset aamuyöllä klo 4.50. Etsinnöissä oli mukana 83 Vapepan vapaaehtoista etsijää.

7.8. Vapepan etsijät löysivät puolessa tunnissa iltarasteilla eksyneen nuoren suunnistajan.

29.9. iltapäivän/illan välisenä aikana Kangasalla kadonneen 74-vuotiaan miehen löysi Vapepan koirapartio seuraavana aamuna klo 7.40 kylmettyneenä mutta hyväkuntoisena. Viisi tuntia kestäneissä etsinnöissä oli mukana 27 vapepalaista.

17.-18.10. Tampereella muistisairas vanhus katosi päivälenkille lähdettyään. Vapepa etsi kadonnutta neljän tunnin aikana 40 henkilön voimin, ja lopulta etsityn löysi kotimatkallaan ollut vapepalainen.

18.10. iltapäivällä Hämeenkyrössä katosi muistisairas 76-vuotias nainen, joka löytyi 19.10. aamupäivällä olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa. Vapepa etsi naista yöllä kahdeksan tunnin ajan 47 etsijän voimin. Aamulla etsintöjä jatkoi 11 vapepalaista sekä paikallisen metsästysseuran ja maatalousnaisten jäsenten kokoama kuudenkymmenen henkilön joukko. Etsintäpartio löysi naisen hyvässä kunnossa maastosta.

20.10. illalla klo 16.45 ilmoitettiin Orivedellä kadonneeksi 75-vuotias mies. Vapepa löysi miehen kohtuullisessa kunnossa klo 22.26.

20.10. etsittiin Tampereella 7-vuotiasta poikaa, joka palasi illan tullen itse kotiinsa.

17.10. klo 16.30 62-vuotias nainen katosi Tampereella. Vapepa löysi rouvan kohtuullisessa kunnossa. Etsintöjen sivutuotteena poliisi löysi myös huumekätkön maastosta. Selvyyden vuoksi todettakoon, ettei kadonneella rouvalla ollut mitään tekemistä huumekätkön kanssa.

10.11. 89-vuotias nainen katosi kotoaan aamuyöllä Mänttä-Vilppulassa. Rouva hakeutui itse aamulla naapurinsa luokse.

3.12. iltapäivällä Sastamalan Suodenniemellä katosi 60-vuotias nainen. Vapepa löysi hänet kylmissään useiden tuntien etsintöjen jälkeen.

 

Vapepa on nostanut toimintavalmiuttaan ja ehtinyt koota joukkonsa useita kertoja etsintää varten myös yllä mainittujen tapausten lisäksi. Lisää tietoa Vapepasta: www.vapepa.fi

 

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.