Yle lähettää Edvin Laineen Tuntematon sotilas -elokuvan itsenäisyyspäivänä Yle Teemalla klo 17.00. Muutospäätös tehtiin Ylessä, koska kuvaohjelmalakia valvova Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus (MEKU) antoi tiistaina 4.12. tulkinnan, että perinteinen iltapäivän lähetyspaikka on nykyisen kuvaohjelmalain vastainen. 

Yleisradio kävi Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKUn kanssa neuvotteluja mahdollisuuksista säilyttää iltapäivän perinteinen lähetyspaikka. Keskus oli kannassaan ehdoton ja katsoi, että uusi laki ei salli poikkeustapauksia. Jos Yle toimii lain vastaisesti, MEKU voi antaa huomautuksen ja langettaa uhkasakon. Yleisradiossa tehtiin muutospäätös, koska kuvaohjelmalakia valvova viranomainen antoi asiasta näin yksiselitteisen etukäteiskannan. 

 ”Viranomainen tulkitsee lakia tavalla, johon ei mahtunut poikkeusmenettely kulttuurisesti merkittävän ja pyhäpäivänä lähettävän elokuvan suhteen, kuten olisimme toivoneet. Yle lähettää Edvin Laineen Tuntematon sotilas -elokuvan suomalaisille edelleen itsenäisyyspäivänä. Lähetysaika siirtyy kolmella tunnilla. Uudella lähetyspaikalla elokuvan loppu menee päällekkäin Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton alun kanssa, pahoittelemme tätä”, sanoo Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Tuntematon sotilas oli tänäkin vuonna sijoitettu Yle TV2:n iltapäivään, koska tämä on ollut viime vuosina vakiintunut elokuvan esitysaika. Elokuvasta ja sen esitysajasta ei ole tullut Ylelle kielteistä palautetta. Yleisradio on myös halunnut välttää sitä, että Tuntematon sotilas ja Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto lähetettäisiin yhtä aikaa. 

Vuosien saatossa Tuntemattoman sotilaan ikäraja on eri jakeluteillä vaihdellut kaikille sallitusta K-15:een. Nyt Mekun suositus on, että elokuva on sallittu yli 12-vuotiaille. 

Uusi kuvaohjelmalaki astui voimaan vuoden 2012 alussa. Ohjelmien ikärajamerkinnät uudistuivat samalla. Suomen tv-yhtiöt ovat sopineet yhdessä ns. vedenjakajakellonajoista, joilla määritellään, mihin kellonaikoihin eri-ikäisille luokiteltuja ohjelmia lähetetään. Ikäraja 12 on klo 17, Ikäraja 16 on klo 21 ja ikäraja 18 on klo 23. Lisäksi ohjelmissa täytyy olla symboli, joka kertoo perusteen ikärajalle. Symboleita on neljä. Sisältömerkintä kertoo ikärajan perusteen eli lapsille haitallisen sisällön aiheen. Lapsille haitallista on väkivaltainen, seksuaalinen, ahdistusta aiheuttava tai muu näihin rinnastettava sisältö. Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU valvoo tv-ohjelmien, elokuvien ja pelien tarjontaa ja vastaanottaa yleisön ikärajoista tekemiä oikaisuvaatimuksia. 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.