Rajavartiolaitos sai tänään aamupäivällä tiedon avunhuudoista merialueelta Pyhtään edustalta. Tapahtumapaikalle sattunut sivullinen hälytti apua. Ulkoilija oli vajonnut heikkoihin jäihin ja hänellä oli vaikeuksia päästä pois avannosta. Paikalle hälytettiin sekä Rajavartiolaitoksen että pelastuslaitoksen yksiköitä. Henkilö selvisi kuitenkin tilanteesta säikähdyksellä. Ensihoidon jälkeen muita toimenpiteitä ei tarvittu.

Rajavartiolaitos muistuttaa, että merialueelle muodostuneet jäät eivät pääosin vielä kestä ihmisen painoa ja pyytää harkitsemaan jäälle menon tarpeellisuutta. Viimepäivien pakkaset ovat muodostaneet nopeasti uutta jäätä, jolla liikkuminen ei ole vielä turvallista.

Jääkannen vahvistuessa jäällä tulee pyrkiä liikkumaan vain valoisan aikana välttäen tuntemattomia paikkoja. Mahdolliseen jään pettämiseen tulee varautua vähintään jäänaskaleilla, joilla saa kammettua itsensä avannosta ylös takaisin tulosuuntaan. Lisäksi on hyvä pitää matkapuhelinta mukanaan ja suojata se kastumiselta mahdollisen vedenvaraan joutumisen johdosta.

Useilta internet – sivuilta löytyy ohjeita jäistä pelastautumiseen. Nämä ohjeet on syytä palauttaa mieliin ennen jäille lähtöä.

Rajavartiolaitos muistuttaa jäällä liikkujia myös hypotermian riskistä. Mahdollisen jäihin putoamisen jälkeen märät vaatteet haihduttavat nopeasti kehon lämpöä. Pelastautumisen jälkeen on pyrittävä mahdollisimman pian sään suojaan. Jäihin pudonneen tulisi tarvittaessa hakeutua lääkäriin tutkimuksiin.

Mikäli henkilö pelastautuu itse jäihin putoamisen jälkeen, pyydämme ilmoittamaan siitä hätäkeskukseen tai meripelastuskeskukseen (merialueen osalta). Tällä vältämme turhat viranomaistoimenpiteet ja viranomaiset kykenevät entistä paremmin tarjoamaan apua kaikille sitä tarvitseville.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.