Suomen ensimmäisen naispiispa, Helsingin Hiippakunnan Irja Askola astelee itsenäisyyspäiväjuhlavastaanotolle DESIGN+ muotoilutoimiston suunnittelijan Kirsimari Kärkkäisen luomassa kokopitkässä juhlapuvussa. Askolan juhlapuku on jatkoa Kärkkäisen vuonna 2008 suunnittelemalle ja palkitulle naispuolisen papin ”Valon lähde” -nimiselle virka-asumallistolle. Tänä vuonna käyttöönotettu mallisto palkittiin myös Hopeahuipulla Grafian Vuoden Huiput kilpailun tuotemuotoilun sarjassa.

Irja Askolan naispiispan juhlapuku poikkeaa naispapin virka-asu mallistosta juhlavammalla ja kevyemmällä materiaalilla sekä iltapukukoodia myötäilevällä linjauksella. Piispan juhla-asussa käytetään piispanristiä. Suomen ensimmäisen naispiipan linnanjuhlapuvun haluttiin juhlallisuuden lisäksi ilmentävän myös virkaa sekä myötäilevän miespuolisen piispan juhlapukeutumista. Puku luo uudella tavalla jatkumoa kirkon historialliselle ja liturgiselle perinteelle. Puvun on toteuttanut Ateljee Solemniksen Leena Torkki.

Naispuolisen papin virka-asumallistosta sanottua:

“Valon lähde -malliston ilmaisevuutta ja estetiikkaa linjaa arvokas risti viestien ilon ja valon lähteestä. Naispapin virkapuvun vaativan suunnittelun arvioinnissa painotettiin historiallista ja liturgista perinnettä ja ilmaisevuutta, toimivuutta, toteuttamiskelpoisuutta ja esteettisyyttä.” Palkintoraati ja Piispainkokous (02/2009).

“Asu tuo naispappeuteen kaivattua happea, lämpöä, inhimillisyyttä, funktionaalisuutta ja naisellisuutta. Uudistuksen lähtöasetelma oli epäilemättä varsin tiukasti rajattu, mutta onnistumisen myötä kirkko ottaa askeleen kohti modernia yhteiskuntaa.” Vuoden Huiput jury kommentoi naispappien asukokonaisuutta (05/2012).

DESIGN+:n toimitusjohtaja Kirsimari Kärkkäinen on jo lähes viidentoista vuoden ajan toiminut innovaattorina ja edelläkävijänä työ-, virka- ja ammattiasujen suunnittelijana.

http://www.designplus.fi/

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.