Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin ja netti päivystää myös jouluna. Numeroon 116 111 voi soittaa maksutta ja luottamuksellisesti kaikkialta Suomesta. Aatonaatosta 23.12. uudenvuodenpäivään 1.1. päivystetään joka päivä klo 14–17. Nettikirjeen voi jättää päivystäjälle milloin tahansa. Tällä hetkellä yhteydenotoissa kuuluu nuorten huoli perheen taloudesta ja kiristyneestä ilmapiiristä.

Heikentynyt taloustilanne ja yritysten irtisanomiset näkyvät myös lasten ja nuorten elämässä. Kun vanhemmat pelkäävät työpaikan ja perheen talouden puolesta, voi huoli tarttua myös lapsiin. Taloudellisesti tiukka tilanne kiristää perheenjäsenten keskinäisiä välejä ja vaikuttaa ilmapiiriin perheessä.

”Erityisesti nuorten kirjoittamissa nettikirjeissä kerrotaan nyt vanhempien riitelystä ja perheen taloudellisista huolista. Vaikka asioista ei suoraan puhuttaisi, nuoret aistivat perheen tunnelman. Lasten ja nuorten harteille ei tulisi laittaa asioita, jotka kuuluvat aikuisten maailmaan ja joihin he eivät voi vaikuttaa”, auttavien puhelimien päällikkö Tatjana Pajamäki muistuttaa.

”Esimerkiksi työpaikan menetyksestä kannattaa kertoa lapselle kehitysasteeseen ja ikään sopivalla tavalla. Olisi hyvä, jos vanhempi pystyisi jollain tavoin rauhoittelemaan lapsiaan ja vakuuttamaan, että kyllä tästä selvitään. Isommille lapsille voi kertoa, että tilanne voi vaikuttaa vaikka lomiin tai ylimääräisiin hankintoihin, mutta ruokaan ja perustarpeisiin on edelleen varaa. Jos vanhemmilla ei ole varaa lasten toivomiin joululahjoihin, niin lapset ymmärtävät sen kyllä, kun vanhemmat kertovat syyn. Tärkeintä lapselle ja nuorelle on vanhempien läsnäolo ja perheen yhdessä oleminen ”, Pajamäki kertoo.

Lasten ja nuorten puhelin siirtyy normaaleihin päivystysaikoihin 2.1. alkaen. Päivystysajat ovat maanantaista perjantaihin kello 14–20 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17–20. Loppiaisena 6.1. päivystetään klo 14–17.

Tukea myös vanhemmille

MLL:n Vanhempainpuhelimessa vanhemmat voivat saada vertaistukea ja keskustella esimerkiksi taloustilanteen aiheuttamasta huolesta. Vanhemmat voivat jättää myös luottamuksellisen nettikirjeen päivystäjän vastattavaksi osoitteessawww.vanhempainnetti.fi

Vanhempainpuhelin on tarkoitettu tueksi eri-ikäisten lasten ja nuorten vanhemmille perhe-elämään ja kasvatukseen liittyvissä kysymyksissä. Numeroon 0600 12277 voi soittaa koko maassa hintaan 0,08 e/min + pvm/mpm. Vanhempainpuhelin on avoinna joulun alla 20.12. saakka ja sen sen jälkeen avoinna taas 2.1., jolloin puhelin siirtyy normaaleihin päivystysaikoihin. Puhelin päivystää maanantaisin klo 10–13, tiistaisin klo 10–13 ja 17–20, keskiviikkoisin klo 10–13 sekä torstaisin klo 14–20.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.