HKL jakaa tänäkin vuonna heijastimia matkustajille Lucian päivänä torstaina 13.12. Heijastimia jakavat raitiovaununkuljettajat kaikilla linjoilla noin klo 7 lähtien. Tämänvuotiset heijastimet ovat raitiovaunujen värin mukaisesti vihreitä. Heijastimia on jaossa yhteensä 5000 kappaletta.

HKL toivoo, että matkustajat kiinnittävät heijastimet näkyvään paikkaan ja antavat niiden välkkyä läpi koko pimeän ajan. 

Heijastin on yksinkertainen, mutta tehokas henkivakuutus. Ilman heijastinta kulkeva jalankulkija on pimeänä vuodenaikana jopa kymmenkertaisessa onnettomuusvaarassa heijastinta käyttävään verrattuna. Raitiovaunun jarrutusmatka on talviolosuhteissa normaalia pidempi, eikä raitiovaunu pysty väistämään eteen tulevaa estettä.

HKL muistuttaa, että heijastinta kannattaa käyttää myös valaistulla kadulla koska katuvalotkaan eivät aina takaa kunnollista näkyvyyttä. Näkyvyyttä voivat haitata esimerkiksi sade, mainosvalot, puiden ja pensaiden varjot tai valojen viereen jäävät katvealueet. Jopa laki velvoittaa tätä nykyä heijastimen käyttöön. Jalankulkijat saattavat myös yliarvioida näkyvyytensä. Tummiin pukeutunut, ilman heijastinta liikkuva kulkija näkyy auton kaukovaloilla vain noin 200 metrin päästä, heijastinta käyttävä jopa 700 metrin päästä. Kuljettaja myös näkee heijastinta käyttävän matkustajan pysäkillä ilman heijastinta liikkuvaa paremmin.

HKL järjestää Lucian päivän heijastintempauksen nyt jo 13. kerran.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.