Eduskunnan varapuhemies Anssi Joutsenlahti korostaa nuorten ihmisten osallisuutta ja aktiivisuutta demokratian kehittämisessä. Joutsenlahti puhui maanantaina Moskovassa Venäjän duuman järjestämässä nykyaikaisen parlamentarismin ja demokratian tulevaisuutta käsittelevässä seminaarissa.

        Kasvaminen demokraattiseksi yhteiskunnaksi ei ole itsestäänselvyys vaan se on vaatinut meiltä suomalaisilta työtä yhteisten asioiden hyväksi. Demokratian taival ei aina ole ollut helppo, mutta juuri demokratia on osaltaan ollut se järjestelmä, jonka avulla Suomen kestävä kehitys on voitu turvata. Tässä mielessä on hyvä muistaa, että demokratian tulevaisuus riippuu nuorten ihmisten osallistumisesta ja aktiivisuudesta. Siksi Suomessa pidetään tärkeänä, että ihmiset harjaantuvat demokratian periaatteisiin jo nuorina ja yhteiskunta kannustaa nuoria omiin kokeiluihin demokratian kehittämisessä, Joutsenlahti totesi.

Joutsenlahti viittasi puheessaan Suomen ja Venäjän yhteiseen historiaan, johon osuu kaksikin edustuksellisen demokratian virstanpylvästä.

        Vuonna 2013 tulee kuluneeksi 150 vuotta säännöllisen valtiopäivätoiminnan käynnistämisestä – eli siitä kun keisari Aleksanteri II avasi Suomen säätyvaltiopäivät vuonna 1863. Toinen suomalaisen edustuksellisen demokratian historiallisista virstanpylväistä tapahtui sekin Suomen suuriruhtinaskunnan ollessa autonominen osa Venäjän keisarikuntaa. Samaan aikaan kun eduskuntalaitosta uudistettiin, saivat suomalaiset naiset vuonna 1907 ensimmäisinä Euroopassa ääni- ja vaalioikeuden. Yksikamariseen eduskuntaan valittiin noissa ensimmäisissä vaaleissa tuolloin 19 naiskansanedustajaa. Nykyisin Suomi on naispoliitikkojen edustatutumisessa yhdessä muiden pohjoismaiden tavoin maailman kärkimaita, Joutsenlahti mainitsi.

Hän kertoi myös, että Suomi juhlistaa säännöllisen valtiopäivätoiminnan merkkivuotta yhdessä Venäjän kanssa ja toivotti eduskunnan puolesta duuman puhemiehen tervetulleeksi Suomeen.

Joutsenlahti totesi Suomen ja Venäjän suhteiden olevan hyvät ja tiiviit. Presidentit ovat tänä vuonna tavanneet sekä Pietarissa että Helsingissä.

        Myös parlamenttienväliset suhteemme ovat aktiiviset ja rakentavat. Edustajamme ja virkamiehemme tekevät arvokasta yhteistyötä mm. Itämeren parlamentaarikkofoorumissa ja Arktisessa neuvostossa. Suomi myöntää ennätysmäärän viisumeita venäläisille ja Suomessa kävi vuonna 2011 noin 3,3 miljoonaa venäläistä matkailijaa. Määrien odotetaan yhä kasvavan.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.