Isännöintiliiton lakiasiantuntija OTM Marina Furuhjelm

Isännöintiliitto tyrmistyi siitä, että eduskunta on säätämässä lakia, joka tuo kiinteistönomistajille tuhansien eurojen tarpeettoman lisälaskun. Energiatodistuksesta uhkaa tulla kallis, raskas ja ennen kaikkea turha. Ympäristövaliokunnan mietintö asiasta julkistettiin tiistaina 11.12.

– Mikäli laki menee läpi eduskunnassa, energiatodistus on jatkossa teoreettinen laskelma, jolla ei juurikaan ole todellista vaikutusta energiansäästöön. Lisäksi tästä tulee tuhansien eurojen lisäkulut kiinteistönomistajille, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä toteaa. Uuden energiatodistuksen laatimiskustannukset olisivat kerrostalossa noin 1000-1500 euroa. Ympäristöministeriö seuraa energiatodistuksen hintatason kehittymistä.Isännöintiliitto tyrmistyi siitä, että eduskunta on säätämässä lakia, joka tuo kiinteistönomistajille tuhansien eurojen tarpeettoman lisälaskun. Energiatodistuksesta uhkaa tulla kallis, raskas ja ennen kaikkea turha. Ympäristövaliokunnan mietintö asiasta julkistettiin tiistaina 11.12.

Energiatodistuksen ulkopuolelle on jäämässä merkittäviä energiankulutukseen vaikuttavia tekijöitä, kuten rakennusten tekniset järjestelmät ja käyttäjien toiminta. Teoreettinen energiatodistus ei kerro mitään rakennuksen todellisesta energiankulutuksesta ja -kustannuksista. – Energiatodistus ei vähennä yhtään kilowattituntia energiankulutusta. Taloyhtiöissä todellista energiansäästöä saadaan aikaan panostamalla säätöihin ja asukkaiden valistamiseen. Isännöintiala on sitoutunut energiansäästämiseen, Heikkilä painottaa.

– Lakia valmistellut ympäristövaliokunta ei ole huomioinut lausuntojamme, joissa tuodaan esiin ongelmat. Laki uhkaa muuttaa energiatodistuksen hyödyttömäksi ja lisää kiinteistönomistajien kustannuksia turhaan, Isännöintiliiton lakiasiantuntija OTM Marina Furuhjelm kummastelee.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.