Päijät-Hämeen poliisi tiedotti lokakuussa tapauksesta, jossa 25 -vuotias lahtelainen nainen ilmoitti joutuneensa raiskauksen yrityksen kohteeksi Metsäkankaan pururadan läheisyydessä 9.10.2012. Nainen kertoi olleensa ulkoiluttamassa koiraansa aamulla ennen kello kahdeksaa, jolloin joku tuntematon mies oli hyökännyt hänen kimppuun ja yrittänyt raiskata hänet. Poliisi pyysi median avulla asiaan liittyviä vihjeitä. Tapahtunut esitettiin myös Poliisi-TV:ssä vihjepyyntöjen kera.

Noin kaksi viikkoa tuon ensimmäisen tapauksen jälkeen, 22.10.2012 nainen ilmoitti poliisille uudesta raiskausyrityksestä. Tämä jälkimmäinenkin raiskausyritys oli naisen kertoman mukaan tapahtunut jälleen hänen ulkoiluttaessa koiraa samassa paikassa, Metsäkankaan pururadalla, aamulla noin kello 7 aikaan.

Päijät-Hämeen poliisi on tutkinnassa selvittänyt, että kumpikin näistä naisen tekemistä ilmoituksista on perätön ja mitään raiskausyrityksiä ei ole todellisuudessa tapahtunut. Todettakoon, että Metsäkankaan pururadan alue on poliisin näkökulmasta yhtä turvallinen paikka ulkoilla, kuin ennenkin. Alueesta ei siis ole tullut niin sanottujen puskaraiskaajien tyyssijaa.

Päijät-Hämeen poliisille on ilmoitettu viimeisen reilun vuoden aikana kaksi muuta yllämainittuun asiaan liittymätöntä erittäin vakavaa seksuaalirikosta, jotka ovat myöhemmässä tutkinnassa osoittautuneet tekaistuiksi. Molemmissa ilmoituksissa oli eri ilmoittajat ja tapaukset ja eivät liity toisiinsa. Molemmissa jutuissa poliisille kerrottiin hyökkääjän käyttäneen voimakasta väkivaltaa ja toinen ilmoittaja kertoi muun muassa menneensä tajuttomaksi. Kummallakaan ilmoittajalla ei kuitenkaan ollut sellaisia näkyviä vammoja, jotka olisivat tukeneet kerrottua voimakasta väkivaltaa, lyöntejä, potkuja ym.

Ensimmäisessä tapauksessa 23 -vuotias nastolalainen nainen ilmoitti tulleensa hakatuksi Nastolan Rakokiven lenkkipolulla. Nainen oli itse lavastanut muun muassa vaatteidensa rikkoontumisen. Rikkoontuneet vaatteet tutkittiin laboratoriossa ja saadut tulokset olivat suuressa ristiriidassa naisen kertomuksen kanssa. Perättömän ilmoituksen motiiviksi nainen ilmoitti miehensä tulevan ulkomaantyökomennuksen, jonka hän halusi tällä perättömällä ilmoituksella estää. Tehdyn ilmoituksen perusteella poliisi haravoi aluetta usean partion ja poliisikoiran voimin useita tunteja ja paikalta otettuja näytteitä analysoitiin laboratoriossa. 

Toisessa tapauksessa 21-vuotias lahtelainen nainen oli kertomansa mukaan riidellyt miehensä kanssa ja lähtenyt riidan päätteeksi baariin Lahden keskustaan. Baarimatka oli venähtänyt aamuun asti ja kotiin palattuaan hän oli ilmoittanut miehelleen tulleensa raiskatuksi väkivaltaisesti keskustassa sijaitsevan talon sisäpihalla. Perättömän raiskausilmoituksen motiiviksi nainen ilmoitti miehensä huomion saamisen.  

Näiden tapausten selvittämiseen uhrattiin poliisissa useita työpäiviä. Lisäksi kaikkiin tapauksiin käytettiin muutamia tunteja lääkärin, sairaanhoitajien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten työaikaa. 

Päijät-Hämeen poliisi muistuttaa, että perättömän rikosilmoituksen tekeminen on rikos, jota käsitellään nimikkeellä perätön lausuma viranomaismenettelyssäja ilmoituksen tekijä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen maksimissaan kahdeksi vuodeksi. Mikäli perätöntä ilmoitusta tehdessään henkilö nimeää perättömästi jonkun määrätyn henkilön rikoksen tekijäksi, saattaa ilmoittajalle seurata vankeutta maksimissaan kolme vuotta.

Poliisin näkökulmasta on turhauttavaa tutkia ja uhrata työaikaa perättömiksi osoittautuneisiin seksuaalirikosilmoituksiin, mutta vieläkin turhauttavampaa on tiedostaa se tosiseikka, että liian moni nainen jättää rikosilmoituksen tekemättä tilanteissa, jolloin hän on oikeasti joutunut raiskauksen uhriksi. 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.