Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikostutkintayksikköön on syksyn aikana tullut rikosilmoituksia, joissa ulkomaankauppaa käyvien yritysten sähköpostiosoitteita on kaapattu.

Tekijöiden tarkoituksena on saada yritysten maksutapahtumat kulkeutumaan sellaisille tileille, jotka eivät kuulu maksun todelliselle saajalle, vaikka niin annetaan asiayhteyksistä erehdyttävästi ymmärtää. Tavanomaista on, että maksavalle yritykselle ilmoitetaan kaapattua sähköpostia hyödyntäen maksun saajan nimissä uusi pankkiyhteys tilinumeroineen, jonne maksusuoritukset pyydetään toimittamaan. Uusi tili lopetetaan maksusuorituksen saavuttua.

Joissakin tapauksissa maksun suorittaja on havainnut tapahtumat siitä, että sähköpostiosoite oli muuttunut joko lähettäjän tai vastaanottajan osalta. Eräässä tapauksessa poliisi on selvittänyt väärennetyn sähköpostin lähettäjän IP-osoitteen, joka suuntautuu Euroopan ulkopuolelle.

Poliisi kehottaa erityisesti maahantuontikauppaa käyviä yrityksiä ja ulkomailta hankintoja suorittavia kiinnittämään huomiota sähköpostin lähettäjän ja välittäjän tietoihin, kirjeiden sisällön tai kieliasun muutoksiin ja erityisesti varmistamaan mahdollinen pankkiyhteyden muutos jollakin toisella viestivälineellä kuin sähköpostilla.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.