Perinteisessä joululelujen turvallisuustestissä leluista löydettiin vakavia turvallisuuspuutteita. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valitsi testattavaksi 28 lelua, joista viiden puutteet olivat niin vakavia, että lelut kerätään pois myynnistä ja kuluttajilta. Lievempiä rakenteellisia puutteita löytyi yhdestä lelusta ja lisäksi merkintäpuutteita oli yhteensä 14 lelussa. Puolet tutkituista leluista täytti vaatimukset.

Vakavia puutteita löytyi laserleluaseesta, kahdesta nallen asusteesta, puisesta traktorista sekä muovisesta possusta. Leluaseen laserin teho ylitti sallitut rajat yli kymmenkertaisesti, minkä lisäksi lelussa oli liian suuri ammuslelun nuolten liike-energia. Puisen, alle 3-vuotialle suunnatun traktorin ratti irtosi testeissä, mikä aiheuttaa tukehtumisvaaran. Kahdesta nallelle erikseen myytävästä asusteesta, housuista ja jalkapallokengistä, löytyi liikaa haitallisia ftalaatteja, joita käytetään ennen kaikkea PVC-muovin pehmentämiseen. Ftalaatteja löytyi yli sallitun määrän myös muovisesta possusta, jossa oli myös toinen vakava puute, tukehtumisvaaran alle 3-vuotiaalle aiheuttava irtoava silmä.

Ftalaatteja, liian voimakkaita lasereita, ammuslelun liian suuria nuolten liike-energioita, ja pieniä irtoavia osia on löytynyt leluista myös aiempien vuosien markkinavalvonnassa.

– Lelut valittiin testeihin riskiperusteisesti ja niistä testattiin teknisen turvallisuuden lisäksi kemiallisia ominaisuuksia. Leluissa vaaraa aiheuttavat helposti irtoavat osat, joihin pienet lapset voivat tukehtua. Liian voimakkaat lelujen lasersäteet ovat vaaraksi silmille. Ftalaateille altistuminen voi aiheuttaa haittaa terveydelle pidemmällä aikavälillä. Turvallisuuden varmistamiseksi on tärkeää, että lelujen ikärajasuosituksia noudatetaan, tuoteturvallisuusinsinööri Asta Koivisto Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta muistuttaa.

– Lelut sisälsivät liikaa DBP- ja DEHP-ftalaatteja, joiden käyttöä leluissa on EU:ssa rajoitettu niiden lasten terveydelle aiheuttamien riskien takia.   Molemmat ftalaatit luokitellaan lisääntymiselle vaarallisiksi. Osa lisääntymiseen kohdistuvista haitallisista vaikutuksista saattaa johtua elimistön hormonitoimintaa häiritsevistä vaikutuksista.   Lasten altistuminen tällaisille aineille halutaan minimoida, johtaja Esa Nikunen Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta sanoo.

Tutkituista leluista lievempiä turvallisuuspuutteita löytyi poliisileikkisetistä, jonka imukuppinuolet olivat vajaat 2 mm sallittua lyhyempiä. Lisäksi huomattavia merkintäpuutteita oli sekä poliisileikkisetissä että lasten telttasetissä, jotka molemmat todettiin testeissä helposti syttyväksi, mutta tuotteesta puuttui Varo avotulta -merkintä joko kokonaan tai suomeksi ja ruotsiksi

Merkintäpuutteita löytyi kaikkiaan 14 lelusta. Kolmessa lelussa ei ollut lelulain edellyttämiä merkintöjä lainkaan. Huomattavien merkintäpuutteiden ohella muita tyypillisiä merkintäpuutteita olivat vaillinaisesti ilmoitetut valmistajan ja / tai maahantuojan tiedot.

– Myös merkintäpuutteisiin pitää suhtautua vakavasti. Huolimattomuus merkintöjen suhteen herättää kysymyksen, suhtautuuko lelujen valmistaja tai maahantuoja vakavasti myöskään muihin turvallisuusasioihin, tuoteturvallisuusinsinööri Asta Koivisto sanoo.

Tullilaboratorion testaamista leluista 14 täytti kaikki vaatimukset. Kuluttajat, jotka ovat ostaneet turvallisuudeltaan puutteellisia leluja, voivat palauttaa ne ostopaikkaan ja saada rahansa takaisin, ellei yrityksellä ole antaa tilalle vastaavaa, turvallisuusvaatimukset täyttävää tuotetta. Palauttamiseen ei tarvita kuittia. Tukes korostaa, että vaaralliseksi todettuja leluja ei saa antaa lapsille. Valmistaja on vastuussa lelujen turvallisuudesta sekä siitä, että turvallisuus on varmistettu etukäteen testauttamalla lelu vaatimusten mukaan. Lisäksi valmistajan pitää huolehtia lelujen merkinnät ja varoitukset kuntoon ennen myynnin aloittamista. Lelut pitää myös CE-merkitä. Maahantuojien pitää varmistua, että lelut täyttävä vaatimukset ja että niissä on tarvittavat merkinnät ja varoitukset suomeksi ja ruotsiksi.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.