Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut Vuoden turhakkeeksi 2012 Dettol No-Touch -saippua-annostelijan. Toimitus valitsi turhakkeen lehden lukijoiden lähettämien yli 500 ehdokkaan joukosta. Saippua-annostelija oli myös lukijoiden ylivoimainen suosikki Vuoden turhakkeeksi; sitä ehdotti yli sata vastaajaa tuhannesta.

“Laitetta mainostetaan hygieeniseksi, koska bakteerit eivät pääse leviämään, kun annostelijaan ei tarvitse koskea. Mutta saippuan ottamisen jälkeenhän on tarkoitus pestä kädet. Täysin turha kapine syö sähköä neljän AA-patterin verran”, perustelee turhake-ehdotustaan Milla Ahola Turusta.

Dettol No-Touch -saippua-annostelija on tämän syksyn uutuustuote. Se on kehitetty korvaamaan jo markkinoilla oleva, edelleen täysin toimiva manuaalinen saippuapumppupullo. Paristoilla toimiva annostelija on kuitenkin huomattavasti epäekologisempi kuin pumpattava versio. Se on pakattu jykevään pakettiin, paristot ovat ongelmajätettä ja laite lurauttaa kerralla suuren määrän saippuaa. Annoksia siinä on 166 pesukertaan. Lapsiperheessä laitteen käyttö voi olla hankalaa, sillä tuoteselosteen mukaan lapset voivat käyttää sitä vain aikuisten valvonnassa.

Suomen Luonnon toimitus valitsee Vuoden turhakkeen lukijoiden lähettämien ehdokkaiden joukosta. Saippua-annostelija on 13. Vuoden turhake.

Artikkeli Vuoden turhakkeesta, luettelo kaikista ehdokkaista sekä video saippua-annostelijasta on verkkosivuilla www.suomenluonto.fi. Artikkeli on myös perjantaina 14.12. ilmestyvässä Suomen Luonnossa 10/2012.

Aiemmat Vuoden turhakkeet:

2012 automaattinen saippua-annostelija
2011 huuhtohylsy
2010 turkis
2009 ilotulite
2008 pantiton pullo
2007 mönkijä
2006 tuplapuhelinluettelot
2005 kaupunkimaasturi
2004 juotava jogurtti – minipakkaukset
2003 hampurilaisaterian kylkiäinen
2002 ulkomainen pullovesi
2001 vaipankätkijä
2000 lehtipuhallin

Vuoden turhake on jotakin turhaa, hyödytöntä, käsittämätöntä tai häiritsevää. Sillä on myös haitallisia ympäristövaikutuksia. Turhake ei voi olla henkilö tai yritys. Valinnan tekee Suomen Luonto -aikakauslehti.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.