Laajakaistaoperaattori Datamen tekemät muutokset 450-laajakaistaverkkoon ovat aiheuttaneet antennitelevisiolle häiriöitä. Häiriöiden rajoittamiseksi ja poistamiseksi Datame on tehnyt mittauksia, sulkenut tukiasemia väliaikaisesti sekä yhdessä Digita Infon kanssa auttanut kuluttajia ja antenniasentajia.

Datame teki muutoksia 450-verkkoon 20.11. ja 4.12. Ongelmien ilmetessä Datame on tehnyt mittauksia eri paikkakunnilla ja sulkenut tarvittaessa tukiasemia. Itsenäisyyspäiväksi suljettiin kaikki tukiasemat, joiden läheisyydestä oli tullut yhteydenottoja.

Datame on pyytänyt tv-häiriöistä kärsiviä olemaan yhteydessä Digita Infoon, jossa on paras asiantuntemus tv-vastaanottoon liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Datame ja Digita Info ovat yhdessä auttaneet kuluttajia ja paikallisia antenniasentajia häiriöiden poistamisessa.

Viestintäviraston pääjohtaja Asta Sihvonen-Punkka pitää ongelmallisena sitä, että laajakaistaverkon muutokset aiheuttavat ongelmia tv-vastaanottoon. Viestintävirasto edellyttää, että Datame kantaa myös vastuun häiriöiden poistamisesta.

Tarvittaessa Viestintävirasto ratkaisee asian

Mikäli osapuolet eivät pääse ratkaisuun häiriön poistamiseksi tarpeellisista toimenpiteistä tai niistä aiheutuvien kustannusten määrästä tai jakamisesta, Viestintävirasto ratkaisee asian.

Viestintävirasto on ollut yhteydessä Datameen ja Digita Infoon lähes päivittäin varmistaakseen, että häiriöistä kärsivät saavat operaattoreilta tarvitsemansa avun häiriöiden poistamiseksi.

Viraston saamien tietojen mukaan häiriöilmoituksia on tullut yhteensä muutamia kymmeniä. Aina ei ole selvää, mistä häiriöt johtuvat. Normaalitilanteessakin tv-häiriöistä ilmoitetaan päivittäin. Esimerkiksi lumentulo aiheuttaa usein häiriöitä tv-vastaanotolle. Nyt lumentulo ajoittui samanaikaisesti 450-verkon käynnistämisen kanssa.

Laajakaistaverkosta aiheutuvia häiriöitä voi syntyä, jos 450-verkon tukiasema on lähellä tv-vastaanottopistettä, tv-lähetin on kaukana ja tv-vastaanottoantenni on suunnattu 450-laajakaistaverkon tukiasemaan päin. Jos tv-vastaanottojärjestelmässä lisäksi käytetään laajakaistaisia vahvistimia, tv-kuva saattaa kadota vieressä olevan vahvan tukiaseman signaalin johdosta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.