Vuodenvaihteen henkilöliikenteen ennustetaan olevan ennätysvilkasta Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla. Viranomaisten varautumisesta huolimatta jonoja ei voida välttää, koska vuodenvaihteen liikenne on poikkeuksellisen vilkasta suhteessa rajanylityspaikkojen rakenteelliseen läpäisykapasiteettiin.

Tavanomaisena arkipäivänä Kaakkois-Suomessa tehdään noin 25 000 rajanylitystä. Vuodenvaihteessa ylitysten määrä yleensä kaksinkertaistuu, jolloin vilkkaimpina päivinä ylityksiä tullaan tekemään jopa yli 50 000. Venäläisten matkustajien määrä on ollut voimakkaassa kasvussa koko vuoden ja siksi ennätyslukemia odotetaan myös venäläisten lomasesongin aikana, joka alkaa ennen vuoden vaihdetta ja päättyy loppiaisen jälkeen. Vuodenvaihteen junaliikenteessä liikkuu suunnitelmien mukaan lähes sata lisäjunaa normaalivuorojen lisäksi.

Kaakkois-Suomen rajavartioston arvion mukaan rajaliikenne on vilkkainta:

  • 27. – 30.12.2012 Suomeen saapuvassa liikenteessä aamuyöstä iltapäivään
  • 2. – 4.1.2013 Suomeen saapuvassa aamuyöstä iltapäivään ja Suomesta lähtevässä liikenteessä iltapäivästä myöhäisiltaan
  • 7. – 8.1.2013 Suomesta lähtevässä liikenteessä iltapäivästä myöhäisiltaan

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on varautunut ruuhkiin mm. työvuorovahvuuksia kasvattamalla saaden kaikki mahdolliset tarkastuspisteet käyttöön. Myös tiivis viranomaisyhteistyö Tullin, liikenneviranomaisten ja poliisin sekä Venäjän rajavartiopalvelun kanssa varmistaa osaltaan matkustajien turvallisuutta, liikenteen sujuvuutta ja rajaturvallisuutta.

Matkustajia pyydetään ajoittamaan matkustamisensa mahdollisuuksien mukaan ruuhkaisimpien ajankohtien ulkopuolelle, varautumaan pidempiin jonotusaikoihin rajanylityspaikoilla sekä varaamaan mukaansa kaikki matkaan ja matkustamiseen liittyvät asiakirjat poistuessaan autosta rajatarkastuksiin.

Kaakkois-Suomen rajanylitysliikenne on ollut kasvussa erityisesti ostosmatkailun osalta. Tänä vuonna tehtäneen rajanylityksiä ennätykselliset lähes 10 miljoonaa. Kasvun taustalla on useita syitä, joista tärkeimpiä ovat venäläisten ostovoiman kasvu, suomalainen palvelutarjonta sekä ennätyksellinen viisuminmyöntö. Pelkästään Pietarin edustustossa myönnetään kuluvana vuonna yli miljoona viisumia Suomeen matkaaville matkustajille.

Vuodenvaihteen päiväkohtaiset liikennearviot ovat nähtävillä Internetissä osoitteessa www.rajaliikenne.fi (ml. web-kamerakuvat liikenteestä). Venäjän puoleisten rajanylityspaikkojen tilannetta voi seurata osoitteessahttp://www.nagranitse.ru/en/home (ml. web-kamerakuvat liikenteestä).

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.