Tiedote 18.12.2012 / Päivittäistavarakauppa ry

Joulu lisää ruokakaupan myyntiä noin 20 prosenttia     

Jouluna suomalaisten ruokaostoskorissa näkyy perinteiden lisäksi luomutuotteiden kysynnän kasvu. Myös pienemmät pakkauskoot ovat lisänneet suosiotaan.Ruokaostokset tehdään jouluna pääosin tutuista super- ja hypermarketeista ja pienet myymälät toimivat täydentäjinä. Joulukiireiden keskellä moni kuluttaja arvostaa nopeaa asiointia pienessä lähikaupassa.

– Jouluna panostetaan perinteisesti ruokaan ja tämä viikko onkin vuoden kiireisin aika päivittäistavarakaupalle. Joulusta näyttää tulevan myös myynnillisesti hyvä, mitä tukee joulua edeltävä ehjä myyntiviikko, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto arvioi.

Joulukaupan arvo on noin 250 miljoonaa euroa eli noin 20 prosenttia tavallisen kuukauden keskiarvoa suurempi. Suurmyymälöiden kuten hypermarkettien myynti kasvaa joulukuussa suhteessa enemmän kuin pienempien supermarkettien ja markettien myynti. Pienissä ruokakaupoissa joulukauppa näkyy erityisesti makeisten, kukkien, glögien, leivonnaisten ja joulun lihatuotteiden kuten pateiden myynnissä. Kioskeista ostetaan jouluna erityisesti lehtiä, makeisia, arpoja, kirjoja ja lahjakortteja.

Joulun välipäivät ovat ruokakaupalle normaalin myynnin aikaa, mutta uuden vuoden aatto ja aatonaatto kasvattavat myyntiä noin 15–25 %:a keskimääräiseen viikonloppuun verrattuna. Tänä vuonna pitkä viikonloppu ja aaton sijoittuminen maanantaille voi tuoda uutena vuotena lisäkysyntää pienempiin lähikauppoihin.

Luomu kasvattaa suosiotaan joulupöydässä

Suurin osa kotitalouksista hankkii jouluruokia tai niihin tarvittavia aineksia useaan kertaan. Pääosin joulupöydän antimet hankitaan kuitenkin tällä viikolla. Tuoretavarat, kuten maito, smetana ja joulujuomat ostetaan aivan joulun alla. Tuoretavaroiden määrän oikea mitoitus sesonkia varten edellyttää kaupalta tilausosaamista ja hyvää yhteistyötä elintarviketeollisuuden yritysten kanssa.

Suosikkilistan kärjessä ovat edelleen kinkku, joululaatikot sekä rosolli. Kinkuissa erityisesti hieman pienemmät ja luuttomat vaihtoehdot ovat lisänneet suosiotaan. Myös tuore- ja luomukinkkujen kysyntä on kasvussa. Varsinkin luomukinkkujen osalta kysyntä on edelleen selvästi tarjontaa suurempaa ja kauppa onkin vastannut kuluttajien kysyntään täydentämällä suomalaisten luomukinkkujen valikoimaa ulkomaisilla luomukinkuilla. Luomua on tarjolla yhä enemmän myös muissa sesongin tuotteissa, kuten perinteisissä joululaatikoissa. Jouluoluen valinnassa luomuvaihtoehdot ovat vakiinnuttaneet paikansa kuluttajien joulupöydässä.

Joulusuklaat ja -makeiset, piparkakut ja tortut ovat niin ikään säilyttäneet vankan asemansa joulumyynnissä. Viime vuosina pienet pakkauskoot ja kääreelliset konvehdit ovat kasvattaneet suosiotaan. Makeisten myynti on suurimmillaan juuri ennen joulua, kun hankitaan viimeiset lahjat.

Uusi vuosi on snack-tuotteiden suurin sesonki. Myös nakkien, perunasalaattien, lihapullien ja tex-mex -tuotteiden myynti on moninkertainen normaaliin viikkoon verrattuna. Juomista virvoitusjuomat ja erityisesti shampanjatyyppiset siiderit ovat uutena vuotena suosittu valinta ostoskoriin.

Moni kauppa palvelee myös juhlapäivinä

Ruoka-aineita voi joulupöytään hakea vielä joulupyhinäkin pienimmistä lähikaupoista. Noin 350 pientä, alle 100 m² kauppaa ja huoltoaseman yhteydessä olevaa myymälää palvelee myös joulupäivänä. Alle 400 m² myymälät taas saavat olla Tapaninpäivänä avoinna neljän tunnin ajan. Oman kaupan aukioloajat kannattaa tarkistaa esimerkiksi kaupan verkkosivuilta.

Päivittäistavarakauppojen joulun ajan aukioloajat:

Jouluaatto, maanantai: kaikki kaupat klo 7–12, alle 100 m² päivittäistavarakaupat* vapaa aukiolo.

Joulupäivä, tiistai: alle 100 m² päivittäistavarakaupat* vapaa aukiolo, muut kaupat suljettu.

Tapaninpäivä, keskiviikko: alle 400 m² päivittäistavarakaupat 4 h klo 8–18 välillä, alle 100 m² vapaa aukiolo*.

* alle 100 m² kaupat ovat joulun pyhinä avoinna vaihtelevasti, joten aukiolo kannattaa varmistaa kauppakohtaisesti.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.