Joulun menoliikenne saa perinteisesti tiestömme ruuhkaantumaan. Tänä vuonna jouluaatto ajoittuu maanantaille, jolloin edeltävän viikonlopun vuoksi myös menoliikenne jakaantuu useammalle päivälle, alkaen jo perjantai-iltapäivällä 21.12 . Paluuliikenne ruuhkauttaa pääteitä Tapaninpäivänä tiistaina 26.12. alkuiltapäivästä alkaen. Poliisi uskoo, että liikenne jatkunee vilkkaana vielä uudenvuoden pyhien allakin.

Liikkuva poliisin päällikkö Kari Rantala julisti perinteeksi muodostuneen tavan mukaan joulurauhan liikenteeseen Rovaniemellä keskiviikkona 19.12 klo 12.00, Kauppakeskus Revontulen pohjoisella sisääntuloaukiolla. Tilaisuudessa jaettiin myös Liikennevakuutuskeskuksen Liikkuvalle poliisille lahjoittamia heijastimia.

Turvallinen liikenne vie perille

Liikenneturvallisuustyön visiona on, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai vakavasti loukkaantua liikenteessä, sillä jokainen liikennekuolema on turha kuolema. Vuonna 2011 Suomessa tieliikenneonnettomuudet veivät 292 ihmisen hengen. Onnettomuuksissa loukkaantui 7931 ihmistä.  Edelleen kaikista liikennekuolemista valtaosa, yli 70 prosenttia tapahtuu taajamien ulkopuolella. Viimeisimmät tilastot osoittavat, että tänä vuonna tammi-lokakuun aikana on tapahtunut kaikkiaan 4 822 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta, jotka ovat vaatineet 227 ihmishenkeä ja 5 906 loukkaantunutta. Suunta edellisvuoteen verrattuna on siis hyvä, mutta tavoitteisiin nähden se ei ole riittävä. Ja valitettavasti nämä luvut tulevat vielä kasvamaan, mutta jokainen voi osaltaan vaikuttaa siihen, että joululiikenne sujuisi turvallisesti.

Tutkimukset osoittavat, että kiire on yksi suurimmista ajonopeuksia kasvattavista tekijöistä.  Liikennevirrassa jo 5-10 km:n/h rajoituksen ylitys tuottaa runsaasti turhia ohituksia ja niihin kytkeytyviä ajotapavirheitä. Poliisi painottaa, että jo viiden prosentin lisäys nopeuteen lisää 10 prosentin henkilövahinko-onnettomuudenriskiä ja jopa 20 prosentin kuolinonnettomuuden riskiä. Myös talviset ja vaihtelevat keliolosuhteet ovat jo itsessään haastavia. Lumisella ja jäisellä tiellä ajoneuvon pysähtymismatka 80 km/h vauhdista on noin 90–190 metriä eli yli 100 metriä pidempi kuin täysin pitävällä kelillä. Poliisi muistuttaa, että ennakoivalla ajotavalla saamme pelivaraa liikenteen ääritilanteisiin, jotka voivat syntyä myös meistä itsestämme riippumattomista syistä. Ja kun ajamme liikennevirran mukana, pidämme riittävän turvavälin edellä ajavaan, varaamme matkaan aikaa sekä jätämme kiirehtimisen kotiin, vähentyy myös ohittamisen tarve. Kannattaa myös pohtia, kiiruhtaako matkaan välittömästi työpäivän jälkeen vai hengähtääkö hetki ennen ajoon lähtöä. Väsynyt kuljettaja on aivan yhtä suuri riski liikenteessä kuin rattijuoppo. Nämä kaikki vaikuttavat oleellisesti liikenteen sujuvuuteen ja jokaisen ajoviihtyvyyteen.

Poliisi toivoo liikenteen joulurauhan julistuksella kaikille autoilijoille malttia ja kohteliaisuutta joulun liikenneruuhkiin, jotta kaikki pääsisivät turvallisesti perille nauttimaan joulun ajan kiireettömyydestä ja rauhasta läheistensä kanssa. Suurimmat kiireet kuuluvatkin nyt Korvatunturille, eivät tieliikenteeseen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.