Lumi ja liukkaat kelit lisäävät haastavuutta myös jalankulkijoiden liikkumiselle. Erityisen haastavaa liikkuminen on, jos käyttää vaikkapa pyörätuolia tai rollaattoria. Kävelevät voivat manata lumikasoja, mutta niiden ylitse on mahdollista tarpoa. Pyörätuolin käyttäjän näkökulmasta tilanne on toinen. Aurauksesta kulkuväylien varsille jäävät lumivallit voivat katkaista liikkumisesteisiltä reitin vaikkapa suojatielle tai linja-autopysäkeille kokonaan.

– Vammainen henkilö voi joutua kotinsa vangiksi moneksi päiväksi, pääsemättä työpaikalle, kauppaan tai harrastuksiin. Runsas lumen tulo ja talvikunnossapidon riittämättömyys kostautuvat erityisesti liikkumisesteisille, kertoo esteettömyysasiamies Harri Leivo Invalidiliitosta.

Toinen talvella erityisesti kaupunkien keskustoissa tunnistettu ongelma on auratun lumen kasaantuminen autojen pysäköintipaikoille. Haitta kenelle tahansa autoa käyttävälle on ilmeinen, mutta jälleen lumimassoista kärsivät eniten kaikista huonoimmin liikkuvat. Invapysäköintipaikoista on tullut suosittuja lumenkasauspaikkoja esimerkiksi automarkettien pihoilla.

– On ihan selvää, että lumikasoja ei pitäisi laittaa ainakaan esteettömille parkkipaikoille eli niin sanotuille invapaikoille. Niillä pysäköivät liikkuvat hankalasti jo muutenkin ja jos invapaikka on varattu lumikasan käyttöön, vammaisen henkilön kauppareissu tyssää siihen, Leivo painottaa.

Invalidiliitto kampanjoi helpomman liikkumisen puolesta myös talvikeleillä. Liiku helposti liukkailla -kampanjassa kiinnitetään huomiota sekä liukastumistapaturmien ehkäisyyn että talvikunnossapidon haasteisiin. Vammaisen henkilön osalta mahdollisuus liikkua myös talviseen aikaan on ihmisoikeuskysymys, ja siksi aurauksen laiminlyönnistä esimerkiksi kiinteistöjen pelastusteiden osalta on säädetty rangaistus. Pelastuslaki velvoittaa sanktion uhalla kiinteistönomistajaa pitämään pelastustiet kaikille esteettöminä myös talviaikaan.

www.liukastumis.info

Invalidiliitto on fyysisesti vammaisten ihmisten valtakunnallinen vaikuttamisen ja palvelutoiminnan monialajärjestö. Invalidiliitto tekee työtä yhteiskunnassa niin, että toimiva arki mahdollistaa fyysisesti vammaiselle ihmiselle itsenäisen ja hyvän elämän. www.invalidiliitto.fi

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.