Kuvaaja: Jorma Tenovuo

Pohjoisamerikkalainen kettusirkku ensi kertaa Suomessa

Suomen ensimmäinen kettusirkku (Passerella iliaca) havaittiin tänään 20.12.2012 aamupäivällä Paraisten Utössä. Suurharvinaisuus on havaittu vain kolme kertaa aikaisemmin koko Euroopassa.

Ulkosaaressa lintujenruokintapaikalla käyneen kettusirkun löysi lintuharrastaja Jarmo T. Koistinen. Saaressa asuva Jorma Tenovuo ennätti nopeasti paikalle ja ehti ottaa linnusta muutaman valokuvan sekä varmistaa määrityksen.

Kettusirkku elää laajalla alueella Pohjois-Amerikan pohjois- ja keskiosissa ja talvehtii pääosin Yhdysvaltain eteläosissa. Lajista on hyväksytty vain kaksi havaintoa Euroopasta: Islannista 1944 ja Irlannista 1961. Kolmas havainto on sen verran tuore, ettei sitä ole vielä käsitelty. Viron Haapsalusta löytyi nimittäin kettusirkku joulukuun alussa.

Utön lintu saattaa jopa olla sama kuin Virossa, sillä Haapsalusta kettusirkku katosi muutama päivä sitten.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut.

Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu 468 luonnonvaraista lintulajia. Tänä vuonna Suomessa on havaittu jo kaksi uutta lintulajia, mutta rariteettikomitea ei ole vielä tarkastanut havaintoja kaukasianuunilinnusta ja ohotanlokista.

lajit ruotsiksi: rävsparv (kettusirkku) kaukasisk lundsångare (kaukasianuunilintu), skiffertrut (ohotanlokki)

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.