Suomalaisen Nativean Oy:n valmistuttama Pakurijuoma on vedetty pois markkinoilta.

Pakurijuoma sisältää pakurikääpää ( Inonotus obliquus), joka katsotaan EU:ssa uuselintarvikkeeksi, jonka käyttö on sallittu vain ravintolisissä. Toistaiseksi on kansallisesti sallittu myös pakurikäävän muu ravintolisiin verrattavissa oleva pienimittakaavainen käyttö. Pakurijuoma ei täytä ravintolisän kriteerejä, eikä sen käyttöä voida verrata ravintolisiin sen suuren vuorokausiannoksen takia. Evira katsoo siis tuotteen olevan tavanomainen elintarvike, jossa pakurikäävän käyttö ei ole sallittua.

Tuotetta on myyty useissa nettikaupoissa ja luontaistuotekaupoissa ympäri maata. Tuotteen valmistus on lopetettu ja toimija on tiedottanut asiasta tukuille ja tätä kautta jälleenmyyjilleen.

Uuselintarvikkeella tarkoitetaan elintarviketta, jonka käyttö ihmisravinnoksi EU:n alueella on ennen vuotta 1997 ollut vähäistä. Uuselintarvikkeiksi katsottavien elintarvikkeiden markkinoille saattaminen on luvanvaraista ja luvan saanti edellyttää turvallisuusarvioinnin läpäisemistä. Pakurijuoma-tuotteen tuotteen turvallisuudesta kuluttajille ei ole riittävästi tietoa.

Tietoa uuselintarvikkeista: Evira.fi > Elintarvikkeet > Valmistus ja myynti > Uuselintarvikkeet
Tietoa ravintolisistä: Evira.fi > Elintarvikkeet > Valmistus ja myynti > Ravintolisät

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.