Joulu on erityisesti lasten juhla jota he odottavat aidolla ilolla. Tee joulusta lapselle ikimuistoinen tarjoamalla aikaasi juuri hänelle. Lapsi haluaa olla mukana rakentamassa yhteistä juhlaa. Huomioimalla myös muut läheiset saat itsellesi ja läheisille hyvää ja iloista joulumieltä. Valitettavasti poliisi joutuu vierailemaan jouluna kodeissa, joissa joulurauha on syystä tai toisesta rikkoutunut. Ongelmat kärjistyvät pyhien aikana erityisesti päihteiden lisätessä ongelmien määrää. Alkoholin käytössä tulisikin pysytellä kohtuudessa, erityisesti lasten seurassa.

Jouluna matkustavien kannattaa lähteä liikkeelle ilman turhaa kiirettä. Älä tee aikataulustasi liian kireää ja sovita matkavauhti vallitseviin keliolosuhteisiin sekä liikennemäärään. Turha kiire lisää aggressiivisuutta liikenteessä, jolla puolestaan voi olla hyvinkin vakavat seuraukset. Poliisi toivoo joulurauhaa liikenteeseen ja pyytää että se aloitettaisiin jo matkalle lähtiessä!

Uuden vuoden vietto kokoaa ihmisiä joulua enemmän taajama-alueille ja myös päihteiden käyttö näkyy hyvin yleisesti katukuvassa. Valitettavasti liian usein myös alaikäisiä päihtyneitä näkyy liikkeellä. Poliisi toivoo että vanhemmat muistaisivat vastuun lastensa tekemisistä ja seuraavat mitä lapsen repusta löytyy lähdettäessä katsomaan ilotulitusta. Raketeista ja muista ilotulitteista on hyvä muistaa, että ilotulitusvälineitä saa pitää hallussaan ja käyttää vain 18 vuotta täyttänyt henkilö, eikä niitä saa luovuttaa alle 18-vuotiaille.

Poliisi valvoo uutena vuotena nuorten sekä aikuisten alkoholin ja ilotulitusvälineiden oikeanlaista käyttämistä. Raketteja ja muita ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä kello 18.00 – 02.00 välisenä aikana ja tuona aikana ei ilotulitteiden käytöstä tarvitse ilmoittaa pelastusviranomaisille, eikä niiden käyttöön vaadita erillistä lupaa.

Poliisi voi ottaa haltuun räjähdysaineet ja muut vaaralliset esineet tai aineet siltä, jonka voidaan perustellusti epäillä ikänsä, päihtymyksensä, mielentilansa tai muiden olosuhteiden perusteella aiheuttavan välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Alaikäiseltä otetaan aina kaikki räjähteet ja ilotulitteet poliisin haltuun. Poliisilla on mahdollisuus kirjoittaa myös sakkoa lainvastaisesta menettelystä.

Sen lisäksi, että ilotulitteiden vääränlainen käyttäminen on rangaistavaa, vääränlaisesta käyttämisestä aiheutuu helposti käyttäjille tai muille elinikäisiä vammoja. Uutta vuotta juhlittaessa sairaaloiden silmäpoliklinikat ottavat vastaan useita potilaita, joiden vammat ovat peräisin ilotulitteista.

Oli sitten kyseessä joulu tai uusivuosi niin maltti on valttia niin liikenteessä kuin juhlimisessakin. Oulun poliisilaitos toivottaa kaikille Hyvää ja Rauhallista Joulua sekä Turvallista Vuotta 2013!

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.