Yksitoista eläinsuojelu- ja ympäristöjärjestöä luovutti luomujuureksista ja -kasviksista sekä seitan-kinkusta kootun herkkukorin Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle tänään Mäntyniemessä. Kasviskori luovutettiin nyt presidentille ensimmäistä kertaa. Samalla järjestöt toivottivat presidenttiparille hyvää joulua ja terveyttä uudelle vuodelle.

”Juurekset, perunat ja kasvikset sekä niistä valmistetut ruuat ovat jo pitkään kuuluneet perinteiseen suomalaiseen joulupöytään. Vehnägluteenista valmistettu seitan puolestaan on paitsi eläin- ja luontoystävällinen myös erittäin proteiinipitoinen vaihtoehto tavalliselle kinkulle”, kertoo kasviskori-idean äiti Päivi Hagner.

”Sen lisäksi, että kasvisruoka on herkullista, sillä on myös suora vaikutus ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointiin sekä Suomessa että koko maapallolla. Ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia kasvisruuasta ja luomutuotannosta. Luomukasvisten ja -juuresten käyttö auttaa säilyttämään suomalaista luontoa puhtaana ja monimuotoisena”, kommentoi Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

Kasviksista on helppo koostaa kevyitä aterioita, joilla torjutaan mm. ylipaino-ongelmia ja sydän- ja verisuonisairauksia. Suomalaisille kannattaa näyttää esimerkkiä kotimaisten kasvisten lisäämiseksi ruokapöytään yhä enemmän ja monipuolisemmin. Monipuolisesta kasvisruuasta löytyvät tärkeät proteiinit, hiilihydraatit, rasvat ja kuidut sekä muut terveellisen ruuan ainesosat, kuten vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet.

“Myös kiinnostus eläinten hyvinvointia kohtaan saa yhä suurempaa huomiota. Moni on järkyttynyt tuotantoeläinten huonoista elinolosuhteista ja kohtelusta sekä huolestunut luonnonvaraisten eläinten elintilan hupenemisesta. Ympäristöystävällinen luomutuotanto ja kasvisruoka edistävät sekä eläinsuojelua että luonnon- ja ympäristönsuojelua ja samalla myös ihmisten hyvinvointia”, kommentoi Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Kasvikunnan tuotteita suosimalla tuetaan myös suomalaisia viljelijöitä. Maanviljely on peruselinkeino, jolla turvataan maamme omavaraisuutta. Kuluneen vuoden aikana on eri puolilla maapalloa ollut toisaalla rankkasateita ja tulvia ja toisaalla kuivuutta, jotka ovat aiheuttaneet huonoja satoja ja jopa sadonmenetyksiä. Ajankohtaisena ongelmana onkin ruuan riittävyys tulevaa vuotta ajatellen. Kasvispitoista ruokavaliota suosimalla säästetään ruokavaroja, sillä samalla peltoalalla ruokitaan yksi lihansyöjä tai vaihtoehtoisesti 12 kasvissyöjää.

Allekirjoittaneet järjestöt tekevät  työtä edistääkseen eläinten ja luonnon suojelua sekä kasvissyöntiä sen merkittävien positiivisten vaikutusten takia. Järjestöt uskovat, että luomukasviskorin lahjoittaminen tasavallan presidentille tuo kasvisruokaa esille myönteisessä valossa. Samalla toivotaan, että presidentti kokisi ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvoinnin tärkeiksi asioiksi ja voisi siten yhdessä edistää kasvissyöntiä juhlavissa, jouluisissa merkeissä.

Luomukasviskorin ja seitan-kinkun Suomen tasavallan presidentille luovuttivat Eläinoikeusyhdistys Fauna, Eläinsuojeluliitto Animalia, Greenpeace, Helsingin eläinsuojeluyhdistys, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och Miljö, Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Vegaaniliitto ja WWF Suomi.

Kotimaisen luomukasviskorin sisältö:

perunoita
suolaporkkanoita (säilyke)
maustepunajuuria (säilyke)
sipuleita
palsternakka
nauriita
porkkanoita
lanttu
punakaali
punajuuria
härkäpapurouhetta
tyrnilimsa
mustikkalimsa
minttulakua
kaakaolakua
kuukeksejä
härkäpapusnackseja
rypsiöljyä

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.