Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne on tyrmistynyt hallituksen päätöksestä olla myöntämättä 50 miljoonan euron lainaa STX:n Finlandin mahdolliselle risteilijätilaukselle.

–          Kuukausien vatvomisen jälkeen Suomen hallitus päätti olla antamatta 50 miljoonaa euroa lainaa STX Finlandin risteilijäkaupan rahoitukseen.  Päätös on merkittävä negatiivinen kannanotto tärkeän suomalaisen vientiteollisuuden lohkon, koko meriteollisuusklusterin näkökulmasta, toteaa Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne.

–          Suomen hallitus osoittaa päätöksellään, että sen juhlapuheissa ja mediassa muutoin nostama huoli vientiteollisuuden työpaikoista Suomessa on tyhjää puhetta. Nyt oli konkreettinen tilaisuus lainaamalla – ei tukemalla – turvata kolmen laivan tilaus, yli 20 000 miestyövuotta ja samalla parin miljardin vientitulot Suomeen, mutta pääministerillä meni pupu pöksyyn ja lainapäätös jäi tekemättä, Rinne jatkaa.

Rinteen mielestä on uskomatonta, että kotimaiselle vientiteollisuudelle ei riitä sen vertaa ymmärrystä, että valtio olisi voinut lainata 50 miljoonaa euroa rahaa, joka olisi maksettu takaisin ensimmäisen laivan tullessa luovutetuksi ostajalle.

–          Samaan aikaan veronmaksajien riskillä pumpataan satoja kertoja enemmän vakuuksia huonosti asiansa hoitaneiden eurooppalaisten pankkien pelastamiseen – tuhat kertaa suuremmalla riskillä, Rinne muistuttaa.

Rinne arvioi, että pääministeri Kataisen johdolla maan hallitus omalla päätöksellään lisää merkittävästi työttömyyttä erityisesti Varsinais-Suomen irtisanomisilla ja lomautuksilla runnelluilla työmarkkinoilla.  Samalla hallitus vaarantaa koko meriteollisuusklusterin tulevaisuuden Suomessa.

–          On käsittämätöntä, että hallituksen sosialidemokraatitkin hyväksyivät tällaisen päätöksen, Rinne toteaa.

Rinne on huolissaan, että Finnveran aiempien laivatilausten yhteydessä antamat miljarditakuut saattavat nopeassa tahdissa kaatua veronmaksajien syliin, jos STX Finland ajautuu nopeasti puuttuvan rahoituksen kautta ongelmiin.

http://www.proliitto.fi/

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.