Vuoden vaihtuminen on lupausten aikaa. Tehdään suuria suunnitelmia elämäntaparemontista, tupakkalakosta tai painonpudotuksesta.  Mikä avuksi, jos edellisenkään vuoden lupaukset eivät pitäneet?

Lähes 90 prosenttia tehdyistä uudenvuodenlupauksista epäonnistuu, todetaan muutama vuosi sitten julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa. Syitä siihen, etteivät tavoitteet toteudu, on useita. Teemme paljon asioita tiedostamatta, tavat istuvat sitkeästi ja muutos on vaikeaa.

Nykypäivän kiireinen elämänrytmi ja jatkuva ympäristöstä tulevien ärsykkeiden hallinta kuluttaa paljon keskittymiskykymme energiaa.

–          Lupausten tekeminen, vaikka tupakanpolton lopettaminen tai painonpudotus vaativat tahdonvoiman lisäksi paljon voimavaroja, joita tiukan työtahdin tai muun kuormituksen jälkeen ei enää välttämättä ole riittävästi, selventää Terveystalon työterveyspsykologi Antti Kauppi.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa vahvistaa painonpudottamiseen liittyvät haasteet.

–          Painonpudotuksen onnistumisen esteet liittyvät usein elämänhallintaan. Jos töitä tehdään 12 tuntia, nukutaan 6 tuntia ja loppuaika kuskataan lapsia harrastuksiin, ei enää riitä voimia keskittyä omaan kehoon ja tuntemuksiin.

Elämäntapamuutoksiin on varattava riittävästi aikaa, sillä pahatkin tavat kiinnittyvät arjen kokonaisuuteen, jossa asioita on helppo toistaa tuttuun tapaan tarkemmin ajattelematta.

–          Useimmiten meillä on liian positiivinen kuva siitä kuinka paljon voimme saavuttaa. Uudenvuodenlupausten toteuttamisessa auttaa jos osaa varautua myös vaikeisiin hetkiin ja ennakoida tilanteita, jolloin on erityisen altis antamaan periksi, Kauppi sanoo.

Sanoista tekoihin – 5 vinkkiä tavoitteiden toteuttamiseksi

  1. Laadi tavoitteesi realistisesti ja aseta itsellesi myös välitavoitteita.
  2. Kerro tavoitteesi lähipiirillesi avoimesti, ystävien sosiaalinen tuki on tärkeä.
  3. Älä yliarvioi omia voimiasi  ­– varaudu matkalla kohtaaviin vaikeuksiin niin selviät helpommalla.
  4. Tunnista etukäteen tilanteet, jolloin tahdonvoimasi on koetuksella ja suunnittele miten selviät niistä.
  5. Pohdi ennen muutospäätöksen tekemistä onko elämäntilanteessasi kuormitustekijöitä, jotka vaatisivat käsittelyä.

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 7 000 terveydenhuollon ammattilaista. Vuonna 2011 Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 118 miljoonaa euroa.www.terveystalo.com

 

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi